İngiltere 'Çocuk Göçü Programı' için özür diledi

Güncelleme Tarihi:

İngiltere Çocuk Göçü Programı için özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2010 15:33

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, 1920-1960 yılları arasında uygulanan "çocuk göçü programı" çerçevesinde İngiltere'nin eski sömürgelerine gönderilen çocuklardan, ülkesi adına özür diledi.

Brown bugün Avam Kamarasında yaptığı özür konuşmasında, "Tarihin bu utanç verici olayıyla ilgili, özür dilediğini" söyleyerek, 3-14 yaş arasındaki çocukların anne ve babalarının rızası olmadan gönderildiklerini ve çocuklara ailelerinin öldüğü yalanının söylendiğini kaydetti.

Bu çocukların çoğunun adlarının ve doğum bilgilerinin değiştirildiğini de ifade eden Brown, "Bu çocukları hayal kırıklığına uğrattığımız ve gönderdiğimiz için özür diliyoruz" dedi.

ÇOCUK GÖÇÜ PROGRAMI

İngiltere hükümeti, "çocuk göçü programı" adı altında 1920'li yıllardan itibaren 40 yıl boyunca eski sömürgelerine 130 binden fazla yoksul çocuk gönderdi. Evlerinden daha iyi bir yaşam vaadiyle, çoğu zaman anne ve babalarının rızası olmadan alınan çocuklar, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Zimbabve'ye gönderildiler ve bu ülkelerde ağır koşullarda çalıştırıldılar, cinsel tacize ve kötü muameleye maruz kaldılar.

Geçen Kasım ayında Avustralya Başbakanı Kevin Rudd da Meclis'te yaptığı konuşmada, "ülkesine getirilen çocukların çektikleri acı ve uğradıkları baskılardan dolayı" özür dilemişti.

İngiltere'nin böyle bir programı, yoksulların yükünden kurtulmak, Kanada'ya ucuz iş gücü sağlamak, 2. Dünya Savaşı sonrasında Avustralya'nın nüfusunu artırmak ve Zimbabve'de yönetici beyaz sınıfın devamlılığını sağlamak amaçlı uyguladığı belirtilmişti.

İngiliz hükümeti, parlamentonun 1997 yılında programla ilgili bir rapor hazırlamasının ardından, çocuk göçü programının yanlış olduğunu kabul etmiş ve kurbanlar adına üzüntü duyduğunu açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!