İngilizler Şii milislerle çatıştı: 20 ölü

Güncelleme Tarihi:

İngilizler Şii milislerle çatıştı: 20 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2004 12:28

Bağdat'ın güneydoğusundaki Amara'da İngiliz birlikleri Sadr yanlılarının mevzilerini bombaladı. 20 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Amara Hastanesi yetkilisi, “Ölen ve yaralananlar arasında Şii milisler ve sivil Iraklıların bulunduğunu, yaralananlardan en az üçünün çocuk olduğunu” belirtti.

İngiliz ordu sözcüsü Ian Clooney, “milislerin mevzilerinin hedef alındığını” söyledi.

Bu çatışmanın, Amerikan askerleriyle Şii milisler arasında Necef'te çıkan çatışmalar dışında, güney bölgesindeki en şiddetli çatışma olduğu kaydedildi.

24 SAATLİK BİLANÇO: 30 ÖLÜ 219 YARALI

Irak'ın çeşitli kentlerinde son 24 saatte çıkan çatışmalarda 30 kişinin öldüğü, 219 kişinin yaralandığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü, yaptığı açıklamada, Amerikan askerleri ile Şii milisler arasında çıkan çatışmalarda ölen ve yaralananların çoğunun sivil olduğunu söyledi.

Sözcü, bu sayıya koalisyon güçleri askerlerinin ve geçen Perşembe'den bu yana şiddetli çatışmaların sürdüğü Necef'in dahil olmadığını belirtti.

Necef dışındaki çatışmaların en şiddetlisinin Bağdat'ın güneydoğusundaki Amara'da olduğu kaydedildi. Amara'daki çatışmalarda 15 kişinin öldüğü, 78'inin yaralandığı belirtildi. Diğer ölü ve yaralıların da Bağdat, Kut, Divaniye ve Basra'daki çatışmalarda olduğu bildirildi.



IRAK İSLAM DEVRİMİ YÜKSEK KONSEYİ'NİN DİYALA BÖLGE YETKİLİSİ EL HALİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Haberin Devamı

Irak'ın en büyük Şii örgütlerinden Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin Diyala bölge yetkilisi Ali El Halisi, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Polis yetkilileri, El Halisi'nin, Bağdat'ın 40 kilometre güneyindeki Mahmudiye kentinde saldırıya uğradığını ve bir araçtan ateş açılması sonucu öldüğünü söylediler.

Mahmudiye polis yetkilisi Ala Hüseyin, El Halisi'nin içinde bulunduğu aracın yanına başka bir aracın yanaştığını ve bu araçtan ateş açıldığını belirtti.

SADR: ÖLSEMDE YAKALANSAMDA MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜN

Şii lider Mukteda Sadr, yandaşlarına, kendisi öldürülse veya yakalansa bile mücadeleyi sürdürmeleri çağrısında bulundu.

Sadr'ın açıklamasında, “Beni bir mahkum ya da bir şehit olarak görseniz bile, mücadeleyi sürdürün. Allah'ın izniyle zafer sizin olacak” dedi.

Açıklamada Sadr, Irak'ın bütünlüğünü istediğini belirtti ve  ”krizi barışçı yollarla çözmeye çalışanlara” teşekkür etti.

Sadr'a bağlı Mehdi'nin Ordusu, bir haftadır Irak'ın orta ve güney kesimlerinde koalisyon güçleriyle çatışıyor.

IRAK HÜKÜMETİ'NDEN SADR MİLİSLERİNE SUÇLAMA

Irak hükümeti, Iraklı radikal Şii lideri Mukteda El Sadr'a bağlı milisleri, son günlerde Irak'ın başkenti Bağdat'taki yerleşim birimlerine, 100'den fazla havan topu mermisi atarak 14 kişinin ölümüne, 67 kişinin yaralanmasına yol açmakla suçladı.

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi yayımladığı bildiride, “Gizlenmek ve silahlarını saklamak için Necef'teki kutsal yerleri kullanan kanun dışı silahlı çeteler, Es Saura'dan (Sadr Kenti mahallesinin resmi adı), aralarında Petrol Bakanlığı'nın da olduğu hükümet binalarıyla bazı mağaza ve yerleşim birimlerine rasgele 111 havan topu mermisi atmıştır” ifadesini kullandı.

Bildiride, bombardımanların “14 kişinin ölümüne, 67 kişinin yaralanmasına, evlerin, araçların ve otobüslerin zarar görmesine neden olduğu” kaydedildi.

Necef'te Sadr'ın Mehdi Ordusu'na bağlı milislerle Amerikan askerleri ve Irak güçleri arasında çıkan çatışmalar 1 haftadır devam ediyor.

IRAK DEVLET BAŞKAN YARDIMCISI: ABD NECEF'İ TERK ETMELİ

Haberin Devamı
Irak Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim Caferi, ABD'nin önderlik ettiği koalisyon kuvvetlerinin, yoğun çatışmaların yaşandığı Necef kentini terketmesi gerektiğini söyledi.

Caferi, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, koaliyon askerlerinin Necef'i terketmesiyle, yaklaşık bir haftadır süren çatışmaların sona ereceğini belirtti.
  
“Çok uluslu kuvvetlere, Necef'i terketmeleri ve burada sadece Irak kuvvetlerinin kalması çağrısında bulunuyorum” diyen Caferi, Irak güvenlik kuvvetlerinin, tüm Müslümanlar için kutsal sayılan bu kentteki şiddete son verebileceğini ve kenti idare edebileceğini kaydetti.
  
Caferi, Irak yönetiminin, Şii lider Mukteda Sadr ile siyasi çözüm kapısını açık bırakması gerektiğini, ancak Sadr'ın savaşmaya devam etmesi halinde gerekli adımların atılacağını söyledi.
  
İbrahim Caferi, BBC'ye yaptığı açıklamada da, Necef kentindeki ölümlerin, ülkesinin yeniden inşası açısından “medeni bir yöntem” olmadığını belirterek, ABD'yi eleştirmişti.
  
Caferi, “Sivil Iraklıların öldürülmesi söz konusu olduğunda, bu cinayetlere bir açıklama bulamıyorum” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!