İngiliz ordusu ’teneke jandarma’ oluyor

Güncelleme Tarihi:

İngiliz ordusu ’teneke jandarma’ oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 00:00

İngiltere Kraliyet Donanması’ndan bu yıl başında emekli olan Amiral Sir Alan West, İngiliz silahlı kuvvetlerinin, hükümetin bütçe kesintileri ve askeri modernizasyon yüzünden "dünya gücü" statüsünü kaybederek "teneke jandarma" haline geldiğini söyledi.

Sunday Telegraph Gazetesine konuşan emekli amiral, Tony Blair hükümetinin, Afganistan ve Irak gibi ülkelerde yürütülecek uzun vadeli antiterör savaşları için orduyu yeniden yapılandırarak büyük risk aldığını savundu. Bu yılbaşına kadar İngiliz deniz kuvvetlerinin başında bulunan West, "Sonunda elimizde sadece jandarma olarak iş yapabilecek bir ordu kalabilir. Herhalde o zaman adamıza çekilip kimsenin bize ilişmemesini umarız" dedi.

Savunma Bakanlığı’nın, 2015’e kadar yapılması gereken iki uçak gemisine ayrılan 7 milyon dolarlık kaynağı bir başka alana kaydırmaya çalışmasını eleştiren West, "Bakanlıkta birşeyler kemirmek isteyen fareler bulunduğuna şüphe yok" diye konuştu. Bu çıkışın ardından, İngiltere’de son dönemde hükümeti eleştiren subayların listesi de iyice kabardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!