İngiliz basınında 'İklimler' ilgiyle karşılandı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz basınında İklimler ilgiyle karşılandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2007 17:19

Nuri Bilge Ceylan'ın, ABD ve Fransa'dan sonra bugün İngiltere'de gösterime giren "İklimler" filmi, İngiliz basınında "Uzak"a da atıfta bulunan bir ilgiyle karşılandı.

Haberin Devamı

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian'da bugün Peter Bradshaw imzasıyla yer alan bir yazıda, "İklimler"in "Uzak" filmine benzer bir telaşsızlığa sahip olduğuna dikkat çekilirken, Ceylan'dan sanat filmleri ustası olarak söz edildi.

İklimler'in, "sinemasal ifadenin olanakları üzerinde mutlak bir ustalık oluşturmuş bir sinemacının eseri" olduğu vurgulanan yazıda, filmde mutsuzluğu pazarlamak yerine, romantik ilişkilerdeki yabancılaşma ve acı çekme potansiyelleri konusundaki kemikleşmiş inançlara acımasız bir keskinlik getirildiği, aşkın karanlık yüzünün sert ve soğuk bir parlaklıkla incelendiği ifade edildi.

"The Times"da ise 7 şubatta yayınlanan Wendy Ide imzalı yazıda, son filmi Uzak'la İngiltere'de başarıyı yakalayan Ceylan'ın, İklimler filminde de benzer derinliği, mahareti ve derin kişisel temaları izlediği belirtildi.

Haberin Devamı

Ceylan'ın aktör olarak hüzünlü bir büyüsü olduğu, ancak yönetmen olarak kendisini yüceltecek bir portre çizmekle ilgilenmediği belirtilen yazıda, filmdeki karakterin zayıf olduğu hatırlatıldı. Yazıda, İklimler'in, son derece ince bir şekilde gözlenmiş, acı verecek şekilde dürüst, derin bir anlayışa sahip kederli bir başyapıt olduğu ifade edildi.

"Time Out"ta yer alan eleştiride, İklimler'in, Ceylan'ın artık dünyanın en etkileyici ve kendinden emin yönetmenlerinden biri olduğunu kanıtladığı ve yılın en iyi filmi olduğu belirtildi.

"Little White Lies" adlı sinema dergisindeyse Orhan Pamuk'un Nobel başarısına atıfta bulunulan bir yazıda, "Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken, kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler keşfetti" Orhan Pamuk'un Nobelini alırken İsveç Akademisi tarafından söylenen bu sözler aynen yurttaşı Nuri Bilge Ceylan için de geçerli" denildi.

Sight&Sound dergisinde de, Ceylan'ın oyunculuk denemesinin etkileyici olduğu, yine de görüntü ve ses çalışmasının daha etkileyici bulunduğu belirtildi.

İngiliz medyasında ayrıca Film Review, Dazed-Confused, Scotsman, Evening Standart gibi gazete ve dergilerde de, İklimler filmini ilgiyle karşılayan ve öven yazılar yer aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!