İmran Han'a 8 günlük gözlatı... Pakistan’da gerilim tırmanıyor

Güncelleme Tarihi:

İmran Hana 8 günlük gözlatı... Pakistan’da gerilim tırmanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2023 07:00

Pakistan’da eski başbakan İmran Han’ın önceki gün tutuklanmasının ardından ülkede gerilim tırmanıyor.

Haberin Devamı

Tüm büyük şehirlerde kitlesel protesto gösterileri düzenlenirken başta Hayber Pakhtunkhwa eyaletinin başkenti Peşaver olmak üzere en az dört kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Birçok eyalette yetkililer düzeni korumak için merkezi hükümetten ordunun konuşlandırılmasını talep etti. Ülkenin en kalabalık eyaleti Pencap’ta ise protestoların patlak vermesinden bu yana bin kişinin gözaltına alındığı aktarıldı. Öte yandan iki gündür ülke çapında internet kesintilerinin gerçekleştiği belirtildi.

MAHKEME ÖNÜNE ÇIKTI

Güvenlik gerekçesiyle mahkeme statüsü verilen İslamabad Emniyet Müdürlüğü kompleksindeki Polis Misafir Evi’nde duruşmaya çıkarılan 70 yaşındaki İmran Han, hâkim tarafından, başkent İslamabad’da bulunan El-Kadir Üniversitesi Vakfı’yla ilgili yolsuzluk yapmakla suçlandı. Sekiz günlük gözaltı süresi de onaylanan Imran Han, kararın ardından Ulusal Hesap Verebilirlik Bürosu yetkililerine teslim edildi. Han ayrıca başbakanlık yaptığı 2018-2022 döneminde devlet hediyelerini yasa dışı bir şekilde sattığı iddiasıyla suçlanıyor.

Haberin Devamı

ERKEN SEÇİM İSTİYOR

İMRAN Han’ın Pakistan Adalet Hareketi partisi 2018 seçimlerinden birinci olarak çıkmıştı. Başbakan olan Han, geçen yıl nisan ayında yapılan güvensizlik oylaması sonucu koltuğunu kaybederken, yerine başbakan olan Şahbaz Şerif’i suçlamış ve olayın arkasında ABD komplosu olduğunu öne sürmüştü. Han erken seçim isterken hükümetle de gerilim yaşamıştı. Ordu, tutuklama sonrası kışlalara saldıran Imran Han destekçilerine tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!