İlk dinozorlar kedi kadarmış

Güncelleme Tarihi:

İlk dinozorlar kedi kadarmış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2010 11:09

Dünya üzerinde var olan ilk dinozorların, bilinen dev türlerinin aksine düşünüldüğünden tam dokuz milyon yıl önce ortaya çıktığı ve boyutlarının bir kedi büyüklüğünde olduğu keşfedildi.

Haberin Devamı

BU AYAK İZLERİ TARİHİ DEĞİŞTİRDİ

Bilim insanları, Polonya’da 250 milyon yıllık kayalıklar üzerinde yaptıkları araştırmalarda çok ilginç bulgular elde etti.

Araştırmanın Royal Society dergisinde yayımlanan detaylarına göre, kayalarda boyutları sadece birkaç santim olan dinozor ayak izleri bulundu. Elde edilen bulgular, ilk dinozorların sanılandan dokuz milyon yıl önce belirdiklerini ve bir ev kedisi büyüklüğünde olduklarını ortaya koydu.

Bilim insanları, kayalar üzerinde bulunan binlerce ayak izinin sadece yüzde 2-3’ünün yeni keşfedilen dinozor türüne ait olduğunu belirtti. Ağırlılıkları 1-2 kilo olan dinozorlar Prorotodactylus adıyla sınıflandırmaya alındı. Bilim insanları, ayak izlerinin, Dünya’nın tanık olduğu en büyük kitle yok oluşunun yaşandığı Permiyan (290-248 milyon yıl önceki dönem) dönemin iki milyon yıl sonrasına rastladığını ifade etti.

Haberin Devamı

New York’taki Amerikan Doğal Tarih Müzesi yetkilisi Stephen Brusatte, “İlk dinozorların Dünya’nın yaşadığı en büyük kitle ölüm sonrasında ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Permiyan dönemi sonunda dev yanardağ patlamaları, küresel ısınma ve okyanusların hereketsizliği canlı türlerinin yüzde 90’ını yok etmişti” dedi.

Bilim insanları dinozorların bu yıkımın 15-20 milyon yıl sonrasında ortaya çıktığını düşünüyordu.

Brusatte, “Dinozorlar, 65 milyon yıl önce yok olarak memelilere yer açtı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!