İlk aşk dizeleri ABD basınında

Güncelleme Tarihi:

İlk aşk dizeleri ABD basınında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 11:46

İstanbul’da sergilenen, dünyanın bilinen ilk aşk dizeleri Amerikan basının ilgisini çekti.

Sümerlere ait olan ve 4 bin yıllık geçmişiyle dünyanın ilk aşk dizeleri kabul edilen tablet, Amerikan basının ilgisini çekti. New York Times gazetesi, halen İstanbul Arkeoloji müzesinde sergilenen Sümer aşk şiiri için "verilen mesaj kesinlikle çok çağdaş" yorumu yaptı.

Aşk şiirinin bulunduğu tabletin bir cep telefonu kadar olduğu ve avuç içine sığabileceği ancak verdiği mesajın çok dikkat çekici olduğu dile getirildi.

Şiirin bir Sümer rahibesi tarafından bir kral için yazıldığı ifade edilen haberde, söz konusu tabletin sevgililer günü için Bisse firmasının desteğiyle özel olarak sergilendiği belirtildi.

Sümer belgesi ile ilgili olarak gazeteye konuşan 93 yaşındaki emekli tarihçi Hilmiye Çığ, Sümerlilerin aşkından çok etkilendiği belirterek, "Onların (Sümerliler) cinsel tabuları yoktu. Tam tersine sadece aşk ve tutkunun kendilerine doğurganlık getireceğine inanıyorlardı" dedi.

Geçen 4 bin yıla rağmen insanların aşklarında çok az değişim olduğunun altını çizen Çığ, "Hala kıskançlık, sadakatsizlik ve cinsellik aynen Sümer tabletindeki gibi aşktaki yerini koruyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!