İktidarsız Hitler, plastik gemi yüzdürürse

Güncelleme Tarihi:

İktidarsız Hitler, plastik gemi yüzdürürse
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2007 00:00

Almanya’da Hitler giderek tabu olmaktan çıkarken, 11 Ocak’tan itibaren vizyona girecek filmde Nazi Führer’i bir komedi filmine malzeme oluyor. Filmde iktidarsız olduğu ima edilen Führer, Yahudi aktörden hitabet dersi alıyor, kokain çekiyor, küvette plastik gemi yüzdürüyor.

Nazi dönemi mizahını konu alan belgeselden sonra Almanya bu kez Hitler komedisiyle bir tabuyu daha yıkmaya hazırlanıyor.

İki yıl önce Oscar’a aday gösterilen Hitler’in insani boyutunu da gösteren "Düşüş" filminin ardından tartışma yaratan komedinin adı "Adolf Hitler hakkında gerçekten en gerçek gerçekler". Filmin yönetmeni İsviçreli 49 yaşındaki Dani Levy. İkinci Dünya Savaşı sonrasında 2005 yılında ilk kez Almanya’da yaşayan Yahudiler hakkında komedi filmi yaparak hem eleştiri hem övgü alan Levy, bu kez Hitler’i tiye alıyor. Senaryoya göre Hitler’in propaganda şefi Josef Göbbels, 1945 yılbaşında halka seslenmeye hazırlanan Führer’e hitabet hocası olarak Yahudi aktör Adolf Grünbaum’u buluyor. Sachsenhausen toplama kampından Berlin’e getirilen aktöre domuz sandviçi veriliyor. Koşer olmadığı için aktör eti, koltuğun şiltesinin altına saklamaya çalışsa da Hitler’in köpeği Blondi’ye yakalanıyor. Bilgi ve yeteneğiyle Hitler’i etkilemeye başlayan aktör, savaş alanındaki yenilgilerden ötürü özgüvenini kaybetmeye başlayan Führer’i motive ediyor.

Filmin büyük ölçüde hayal gücü olduğu vurgulanırken, iktidarsız Hitler’i komedyen Helge Schneider canlandırıyor. Uyuşturucuları masasındaki kürenin içinde saklayan Führer, küvette plastik gemi yüzdürüyor, SS üniforması giyen köpeğiyle güreş tutuyor. "Mein Führer" (Führer’im) pekçok açıdan Sacha Baron Cohen’in Kazak bir gazeteciyi canlandırdığı "Borat" filmine benzetiliyor. Levy, Nazi dönemini komedi ile abartarak Hitler’in Almanları nasıl bir belaya sürüklediğini göstermek istediğini belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!