İki kalpli kızın yaşadığı mucize

Güncelleme Tarihi:

İki kalpli kızın yaşadığı mucize
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2009 00:00

İngiltere’de iki yaşında nakil ameliyatı olduktan sonra yıllarca iki kalple yaşayan Hannah Clark isimli kıza 14 yaşına geldiğinde kanser teşhisi konuldu. Kanser yüzünden “nakil kalbi” zarar gören kızın yaşamından umut kesilmişken Hannah’ın kendi kalbi devreye girdi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE basını dün Hannah Clark isimli kızın mucize sağlık hikâyesini sayfalarına taşıdı. “İki kalpli kız” olarak tanıtılan Hannah Clark’ın hüzünlü hikâyesi, kendisine iki yaşında kalp yetmezliği teşhisi konulmasıyla başladı. Kalp kaslarında yetmezlik anlamına gelen ve 100 bin çocukta bir görülen kardiyomiyopati hastalığına yakalanan Hannah, ameliyat olmazsa bir yıl içinde ölecekti. Doktorlar minik bebeği hemen ameliyata alıp yeni bir kalp taktılar. Ancak yeni kalbi takan doktorlar, Hannah’ın kendi kalbini de yerinde bıraktılar. Nakledilen kalp, kan pompalama görevini devralırken, kendi kalbi “dinlenmeye” alındı. Minik kız böylece dünyanın iki kalpli tek insanı oldu.

Yıllarca iki kalple yaşatan Hannah, 12 yaşında tekrar hastaneye kaldırıldı. Minik kızın nakledilen kalbinin vücüda uyum sağlaması için verilen bağışıklık sistemini bastırıcı ilaçların, Hannah’nın sağlığını tehlikeye attığı tespit edildi. Bağışıklık sisteminin çökerten kanser yayıldığı için genç kız kemoterapiye alındı. Ancak yeni tedavi nakil kalpte sorun çıkardı.

Haberin Devamı

Nakil kalp bozuldu

Bu durum, genç kızın ailesinin ve doktorların büyük bir telâşa kapılmalarına yol açtı. Gelişmeler üzerine, 2006 yılında doktorlar nakil kalbin çıkarılmasına karar verdi. Ameliyatla Hannah’nın nakil kalbi alındı ve bunun yerine dinlenmekte olan kalbi devreye sokuldu. Arkasından inanılmaz bir gelişme yaşandı ve aradan bir buçuk yıl geçmeden Hannah kanserden de kalp hastalığından da kurtuldu. Doktorlar bu durumu mucize olarak nitelendiriyor. Hannah’ın, London Imperial College’tan Prof. Sir Magdi Yacoub’ın başkanlığında bir ekip tarafından yürütülen tedavisinin dünyada ilk kez uygulandığı ifade edildi. Sağlık durumu şimdi çok iyi olan Hannah part-time bir işe girebilecek kadar kendini iyi hissediyor. Ailesi ise kızlarıyla gurur duyduklarını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!