Husilerin Kızıldeniz inadı... WSJ: Bekledikleri düşmanı sonunda buldular

Güncelleme Tarihi:

Husilerin Kızıldeniz inadı... WSJ: Bekledikleri düşmanı sonunda buldular
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2024 07:00

ABD ve İngiltere’nin ikinci kez hedefi olan Husiler, İsrail’e giden gemileri Kızıldeniz’de vurmayı sürdüreceklerini açıkladı. Batı medyasında çıkan analizler, grubun uluslararası bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini, popülaritesinin arttığını söylüyor.

Haberin Devamı

YEMEN’deki Husileri hedef alan ABD ve İngiltere liderliğindeki hava saldırılarının ardından Husi güçleri, Batılı güçlerin saldırılarının cezasız kalmayacağını ve Kızıldeniz üzerinde seyahat eden İsrail bağlantılı gemilere saldırmaya devam edeceklerini duyurdu.

TAHRAN’A ÖZEL BİR MESAJ İLETTİK

Husileri hedef alan ikinci saldırının sonrasında açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, İran’ı işaret ederek, Tahran’a ‘özel bir mesaj’ verdiklerini ifade etti. Beyaz Saray’ın bahçesinde gazetecilere konuşan Biden, söz konusu mesaja dair herhangi bir ayrıntı vermezken “Bunu özel olarak teslim ettik ve iyi hazırlandığımızdan eminiz” dedi. Biden, Husilerin bir terör grubu olduğunu da dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Husi güçlerini 2021 yılında “yabancı terör örgütleri” listesinden çıkarmıştı.

Haberin Devamı

Husilerin Kızıldeniz inadı... WSJ: Bekledikleri düşmanı sonunda buldular
Joe Biden

SALDIRI KABİLİYETLERİ ZARAR GÖRMEDİ

New York Times’ta yayınlanan bir analizde ise hava saldırılarının ardından Şii grubun gücünü koruduğu ifade edildi. 150’den fazla hassas güdümlü mühimmatla 60’tan fazla füze ve insansız hava aracı hedefinin imhasının Husilerin saldırı kabiliyetinin yalnızca yüzde 20’sine zarar verdiği ifade edildi. Yazıda, Husi güçlerinin saldırılarını genellikle mobil platformlar üzerinden gerçekleştirdiğinin altı çizilirken bu durumun Husilere ait hedeflerin tespitini oldukça zorlaştırdığı vurgulandı.

SEMPATİ ARTTI

Öte yandan Amerikan Wall Street Journal gazetesinde çıkan analizde ise Husilerin uluslararası bir oyuncu olma yolunda ilerlediği dile getirildi. Şii grubun, Filistin’deki İsrail saldırılarına karşı aksiyon almasının, Husilere olan sempatiyi arttırdığı kaydedilirken düzenlenen hava saldırılarının Husilere uzun süredir ‘aradıkları düşmanı’ verdiği de belirtildi. Husilerin, İsrail’e karşı bir nevi cephe açmasının, Yemen’in tamamını kontrol etmeyen gruba, ülke içerisinde etkinliğinin arttırma fırsatı da sunduğu da aktarıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!