Hürriyet yardım uçağında

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet yardım uçağında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sırp vahşetinin göçe zorladığı Kosovalılar'a yardım için oluşturulan ‘‘Hava köprüsü’’nü Hürriyet muhabiri yerinde izledi. Kosovalı Arnavutlar için dünyanın dört bir yanından yardım malzemesi yağıyor. Arnavutluk Enformasyon Bakanı Musa Uygini, cuma günü 40 bin yeni savaş kaçağının ülkesine geldiğini, Arnavutluk'daki mülteci sayısının 150 binin üzerine çıktığını söyledi.

Sırp vahşetinin açtığı yaraların sarılması dünya ülkelerince başlatılan ‘‘Kosovalılar için yardım köprüsü’’ operasyonunu Hürriyet yerinde izledi. ‘‘Ölüm makinesi’’ne dönüşen Sırplardan kaçarak komşu ülkelere sığınan, açlık ve hastalıkla mücadele eden Kosovalı savaş kaçaklarının sayısı giderek büyürken, çeşitli ülkelerin başlattığı yardım kampanyası bu sancıyı dindirmeye yetmiyor. Arkadaşımız Almanya, İtalya, Polonya, Yunanistan ve İsrail'den Arnavutluk'un başkenti Tiran'a yapılan yardım operasyonunu izledi.

ALMANYA'DAN YARDIM

Sırp vahşetini durdurmak için başlatılan NATO hava saldırılarına 4 Tornado ile iştirak eden Almanya, Hava Kuvvetleri'ne ait nakliye uçakları ile de yardım operasyonunu sürdürüyor. Almanya, askeri uçaklarla Yunanistan'ın Selanik ve Arnavutluk'un Tiran kentlerine günde üç uçak dolusu yardım malzemesi gönderiyor. Alman Hava Kuvvetleri'nin B 707 tipi nakliye uçağı cuma sabahı 08.00'de Köln-Bonn Askeri Havaalanı'ndan kalkarken içinde 29 ton battaniye, çadır, pirinç ve diğer gıda malzemeleri taşıyordu. Uçağın asker personeli, ‘‘İnsani yardıma’’ katkıda bulunmaktan memnundu. Uçakta Hürriyet muhabiri yanısıra, Alman televizyon, önde gelen gazete ve dergilerin muhabirleri de yeraldı. Gazetecilere eşlik eden Yarbay Peter Pukowsky, Alman Ordusu'nun, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun ihtiyacı duyulan her yerde insani yardıma hazır olduğunu söyledi. Arnavutluk'da sayıları giderek artan Kosovalı kaçaklara dönük yardım uçuşların devam edeceğini açıkladı.

Alman uçağı ile Tiran Havaalanı'na indikten hemen sonra Yunan, İtalyan, İsrail, Polonya ve Hollanda'dan da askeri nakliye uçakları geldi. Bunlar da yardım malzemesi getirdi. Toplam 100 ton malzeme getiren uçaklarda özellikle battaniye ve gıda malzemesi, bebek mamaları ile ilaç bulunduğu gözlendi.

Arnavutluk Enformasyon Bakanı Musa Ulgini, cuma günü 40 bin Kosovalının daha Arnavutluk'a geldiğini açıkladı. Toplu göçün ardından ilk kez bu kadar kalabalık bir grubun ülkesine sığındığını açıklayan Ulgini, Arnavutluk'a gelen kaçak sayısının böylece 150 binin üzerine çıktığını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!