HRW: Medya susuturuluyor

Güncelleme Tarihi:

HRW: Medya susuturuluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2016 23:59

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch), dün yayımlanan raporunda Türkiye’de bağımsız medyanın susturulmaya çalışıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Türkiye Basınını Susturmak: Hükümetin Eleştirel Gazeteciliğe Karşı Derinleşen Saldırısı’ başlıklı 71 sayfalık raporda, “Türkiye hükümetinin, düşman olarak algıladığı kesimlere karşı yürüttüğü amansız baskının denetlenmesini veya eleştirilmesini önleyebilmek için neredeyse tüm bağımsız basının sesini kıstığı” görüşü yer aldı.

Raporun gazeteciler, editörler, avukatlar, politikacılar ve basın özgürlüğü aktivistleriyle yapılan toplam 61 görüşmeye ve gazeteciler ve basın çalışanlarının kovuşturulması ve hapsedilmesiyle ilişkili mahkeme belgelerinin incelenmesine dayanılarak hazırlandığı belirtildi. Raporda, “Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ateş edilmesi, CNN Türk’te program yapan Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a evinin önünde saldırılması ve Hürriyet gazetesine yapılan saldırının da ortaya koyduğu üzere, geçen sene gazetecilere yönelik fiziksel saldırılar Güneydoğu’yla sınırlı kalmadı” denildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca, ABD, AB, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin nüfuzlarını kullanarak Türkiye hükümetine baskı yapmaları tavsiyesinde bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Hükümetin basın özgürlüğünü erozyona uğratması, Türkiye’ye ve demokrasisine olduğu kadar uluslararası itibarına da zarar veriyor” dedi. 

BAKMADAN GEÇME!