Hrant Dink Hollanda'da ödülünü aldı

Güncelleme Tarihi:

Hrant Dink Hollandada ödülünü aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2006 13:51

Hollanda'nın uluslararası yardım kuruluşlarından Oxfam Novib tarafından her yıl verilen “Pen Award” ödülüne layık görülen Agos Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Hrant Dink, Lahey'de düzenlenen törenle ödülünü aldı.

Haberin Devamı

Hrant Dink'e ödülü, Lahey Belediye Başkanı Wim Deetman tarafından verildi.

Hrant Dink, ödülü alırken yaptığı konuşmada, ödüle sevinmekle birlikte, Türkiye'de ifade özgürlüğüne karşı mücadelesi dolayısıyla bir başka ülkede böyle bir ödül verilmesinin kendisini karmaşık duygular içine ittiğini söyledi.
Hrant Dink, Türkiye'de ifade özgürlüğünün önündeki kimi engellere rağmen, bu engellerin kaldırılması ve demokrasi mücadelesi konusunda belli bir dinamizm bulunduğunu ve bunun sevindirici olduğunu söyledi.

Aldığı ödülü Türkiye'de ve dünyada demokrasi mücadelesi veren herkesle paylaşmak istediğini belirten Hrant Dink şöyle devam etti:

Biliyorsunuz bazıları Başkan Bush gibi demokrasiyi ihraç etmek için başka yöntemlerle çalıştılar. Bunun için de bombaları kullandılar. Irak'ı bombaladılar. Onun silahlı kuvvetleri vardı. Ama dünyadaki insanların bir de silahsız kuvvetleri var. O silahsız kuvvetler bizleriz. Bizim silahımız bomba değil, bu ödüller. Keşke biz, Bush'tan önce davransaydık. O Irak'a bombaları yollamadan önce biz Irak'a ödüller yollasaydık. Ben onun için size şunu hatırlatmak istiyorum. Biz çok güçlüyüz gücümüzün kıymetini bilelim.

 HOLLANDALI PARTİLERE ELEŞTİRİ

Haberin Devamı

Hrant Dink ödül töreninden sonra bir gazetecinin, Hollanda'da seçimler öncesinde iki siyasi partinin sözde Ermeni soykırımını kabul etmedikleri gerekçesiyle bazı Türk kökenli adayları listelerinden atmalarıyla ilgili sorusunu yanıtlarken, partilerini tutumunu kınadığını ve bunun da ifade özgürlüğüyle çeliştiğini söyledi.

Hangi ülkede olursa olsun, düşünce ve ifade özgürlüğünü en kutsal hak olarak gördüğünü vurgulayan Hrant Dink; “bırakın herkes istediği gibi düşünsün ve istediği gibi konuşsun” dedi.

Hrant Dink, görüşlerin açıkça konuşulmadan ve tartışılmadan hiç kimsenin değiştirilemeyeceğini belirterek, “Türklerle Ermeniler arasında bir diyalog, bir normalleşme isteniyorsa bu ancak konuşmayla olur. Susarak olmaz, engellenerek olmaz. O açıdan Hollanda'da Türk kökenli adaylara getirilen bu yaklaşımı da garipsediğimi bildirmek isterim” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam Novib tarafından, her yıl verilen “pen award” ödülüne layık görülen Hrant Dink, 2500 Euro da para ödülünün de sahibi oldu.

Oxfam Novib, bu ödülle dünyanın değişik ülkelerinden baskı ve sansür altında kalan ya da kovuşturmaya uğrayan sanatçı ya da gazetecilerle dayanışma ve onlara küçük bir maddi destek sağlamayı amaçlıyor.

Lahey'deki bir tiyatro salonunda düzenlenen ödül törenine, Lahey Belediye Başkanı Wim Deetman'ın yanı sıra Hollandalı bazı gazeteci ve yazarlarla sanatçılar da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!