Hollanda'da seçim sonuçları Türkleri endişelendirdi

Güncelleme Tarihi:

Hollandada seçim sonuçları Türkleri endişelendirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2011 15:28

Hollanda'da önceki gün yapılan eyalet meclisi seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo, bu ülkede yaşayan Türk toplumunu kaygılandırdı.

Haberin Devamı

Özellikle yabancılara dönük kısıtlayıcı politikalar planlayan iktidardaki Liberal Parti (VVD) ile hükümete dışarıdan destek veren aşırı sağcı Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi'nin (PVV) ciddi oranda oy alması, Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından endişeyle karşılandı.

Azınlık hükümetinin geçen sene milletvekili seçimlerinde elde ettiği oy oranını korumasının son derece önemli olduğunu belirten Türkler için Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Aydın Akkaya, "Eyalet seçimlerinden sonra Hollanda'da yabancıları oldukça zorlu bir dönemin beklediğini" söyledi.

Yabancılar aleyhindeki birçok yasanın seçim sonrasına ertelendiğini ve şimdi gündeme gelebileceğini belirten Akkaya, "Belki hükümet ortakları Senatoda çoğunluğu sağlayamadı, ama küçük bir destekle bu yasaları rahatlıkla çıkarabilirler" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Akkaya, "Bizi ilgilendiren, mesela harçların yükseltilmesi konusu tekrar gündeme gelecek. Aile birleşiminin önündeki şartlar iyice zorlaştırılacak. Yabancılar açısından berbat bir gelecek bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda biriminin açıklamasında da, seçim sonuçlarının özellikle Müslümanlara karşı artan hoşgörüsüzlüğün geçici olmadığını ortaya koyduğu belirtildi. Aşırı sağın artık toplumda taban kazandığını dile getiren UETD, bunun endişe verici olduğuna değindi.

Mevcut azınlık hükümetinin muhalefette yer alan bazı küçük partilerin desteğini almak suretiyle senatoda çoğunluğu rahatlıkla ele geçirebileceğine işaret eden Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu (TICF) Başkanı Arif Yakışır, "bu durumda ise yabancılar açısından oldukça talihsiz bir dönemin başlayacağını" söyledi.

Yakışır, hükümetin yabancılar aleyhindeki çok sayıda yasa önerisini beklettiğini, bu yasaların çıkmaması için mücadele vereceklerini anlatarak şunları kaydetti: "Bu konuda sivil toplum kuruluşları olarak ortak çalışmamız lazım. Muhalefet ile de sürekli görüşerek aleyhimize olan yasaların çıkmasını engellememiz lazım. Yoksa bizleri zorlu ve sıkıntılı bir dönem bekliyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!