HIV’li şırınga iddiası Urumçi’yi karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

HIV’li şırınga iddiası Urumçi’yi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2009 00:00

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi başkenti Urumçi’de etnik azınlıklara mensup insanlara AIDS virüsü taşıyan şırınga batırıldığı iddiaları üzerine tansiyon tekrar yükseldi.

Haberin Devamı

İŞTE PROTESTODAN GÖRÜNTÜLER

ÇİN, SÜRGÜNDEKİ UYGUR LİDERİNİ MUHATAP ALMADI

HAN etnik grubuna mensup binlerce Çinli dün Sincan’ın başkenti Urumçi’de gösteri yaptı. Göstericiler, “şırınga iddialarına öfkeli” Uygurların kendilerine yönelik saldırılarda bulunduğunu öne sürerek yerel yönetimden güvenlik sorunlarını giderilmesini istediler.
Dünya Uygur Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Urumçi’de şırıngalı saldırı iddialarıyla ilgili olarak Hürriyet’e şunları söyledi:
“Geçtiğimiz haftalarda bize şikayetler gelmeye başladı. Toplu taşıma araçlarında ya da kalabalık ortamlarda insanlara iğne batırıldığı belirtildi. Urumçi yerlileri, AIDS gibi bulaşıcı hastalık veya zehir enjekte edilmesinden korkuyor. Yine iddialara göre 50’ye yakın insan iğne batırıldıktan sonra hayatını kaybetmiş. Ama neden öldüklerine dair resmi bir bilgi yok. Çünkü Çin Hükümeti otopsi yaptırmıyor.

Halk korkuyor

Haberin Devamı

10 gün kadar önce ilköğretim çağındaki çocuklarımıza da iğne yapılmış. 800 civarı çocuk hastaneye kaldırılmış. Ölenler olduğu ileri sürülüyor. Toplumda `Evlatlarımızı zehirleyerek öldürdüler’ izlenimi doğuyor. Bu konu dilden dile yayılarak psikolojik tahribat oluşturdu. Halk kendini güvende hissetmiyor. Bu yüzden dün (önceki gün) Doğu Türkistanlılar, hükümet konağına yürüyerek protesto gösterisi yaptılar. Bugün (dün) ise Han Çinlileri, bölgede asayiş ve düzeni sağlayamadıkları için Çin Komünist Hükümeti’ni protesto etmek için eylem yapıyorlarmış. ”

İğneli saldırganlar yakalandı

ÇİN polisi, bölgede insanlara şırınga batıran 15 kişiyi yakalayarak dördünü tutukladığını açıkladı. Çin devlet televizyonu 20 Ağustos’tan bu yana 476 şırınga vakasının görüldüğünü bildirdi. İğnelerde herhangi bir virüse rastlanmadı. Urumçi’de 5 Temmuz’da, Uygurların protestolarıyla başlayan çatışmalarda, resmi rakamlara göre 196 kişi ölmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!