Hıristiyan alemi Noel'i kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Hıristiyan alemi Noeli kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hıristiyan dünyası İsa'nın doğum günü Noel'i kutlamaya başladı. Papa İkinci Jean Paul, Vatikan'ın San Pietro Meydanı'nda düzenlenen geceyarısı Noel ayininde yaptığı konuşmada, Ortadoğu'daki kutsal topraklarda hüküm süren sorunlar yüzünden bölgenin tümünün kaderi hakkında derin endişe duyduğunu söyledi.

Papa, kutsal topraklar ve özellikle Beytüllahim'deki sorunlu siyasi durumdan duyulan endişeler yüzünden, bölgedeki Noel ayinlerinin her zamanki heybetiyle kutlanamayacağını kaydetti.

50 BİN KİŞİ KATILDI

Yağmurlu bir havada düzenlenen ve 50 binden fazla kişinin katıldığı ayin, 40'tan fazla ülkede televizyondan canlı olarak yayınlandı.

Papa 2. Jean Paul, ayrıca inananlardan, bu anlamlı Noel gününde acı çeken insanları unutmamalarını istedi.

Papa, kutlamaların İsa'nın doğum gününün kutlandığı gerçeğinden uzaklaşmaması çağrısı yaptı.

Papa, inananlara İsa'nın son derece yoksul bir yerde doğduğunu hatırlatarak, yoksulları unutmamaları gerektiğini de söyledi.

BEYTÜLLAHİM'DE SÖNÜK KUTLAMA

İsa'nın doğum yeni Beytüllahim'de, İsrail-Filistin çatışmaları yüzünden Noel kutlamaları sönük geçti. Bu yılki kutlamalar öncesinde otellerin boş, pek çok hediyelik eşya dükkanınınsa kapalı olduğu gözlendi.

Beytüllahim'de de geceyarısı Noel ayini düzenlendi. Ayine katılan Filistin lideri Yaser Arafat da, Latin Patriği Michel Sabbah'ın konuşmasını ön sıradan dinledi.

Hediyelik eşya satan mağaza sahipleri, Beytüllahim'de ne turizm ne de ticaret olduğunu belirterek, iş açısından son 20-25 yılın en kötü senesinin yaşandığını belirttiler.

İsrail askerleri, güvenlik durumunun elverdiği ölçüde yollara kurulan barikatların açılabileceğini söylediler. Beytüllahim'de bu yıl Noel kutlamaları yalnızca dini törenlerle sınırlı kaldı.

İNGİLİZ KRALİYET AİLESİ

İngiliz kraliyet ailesi, Noel dolayısıyla St. Mary Magdalene kilisesinde biraraya geldi.

BBC tarafından naklen yayınlanan ayine Kraliçe Elizabeth, Ana Kraliçe Elizabeth, Prens Charles, Prens Williams ve ailenin diğer fertleri katıldı.

Ana Kraliçe, iki ay önce köprücük kemiğinin kırılmasından sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkmış oldu.

Yağmura rağmen insanlar, kraliyet ailesinin noelini kutlamak için kilise önünde çıkmalarını bekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!