Hindistan'da kaplan nüfusu azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Hindistanda kaplan nüfusu azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 14:36

Hindistan'da ormanlarda kaplanların sayısında önemli ölçüde azalma olduğu belirtildi.

Çevre Bakanı Jairam Rameş, hükümetin izlediği ve kaplanların yaşadığı 38 ormanlık alanın 12'sinde durumun iyi, 9'unda tatmin edici olduğunu belirtirken, 17'sinde kaplanların büyük tehlikeye maruz kaldığını söyledi, ancak risk altındaki kaplan sayısı konusunda bilgi vermedi.

Söz konusu 17 bölgeden Panna ve Sariska'nın kaplan nüfusunu kaybettiklerine dikkati çeken Rameş, hükümetin, bu bölgelerden çıkarılan ailelere tazminat ödediğini, 38 bölgedeki kaplanları kurtarmak için buralardaki 100 bin kişiyi başka bölgelere yerleştirmek zorunda olduklarını kaydetti.

Rameş, Hindistan'ın, hayvan kaçakçılığını kontrol altına almak için Nepal ve Myanmar sınırlarındaki denetimi sıkılaştırmak zorunda olduğunu da ifade ederek, ülkesinin, ayrıca Çin'in uluslararası anlaşmaları ihlal eden kaplan çiftliklerini kapatmasını istediğini söyledi.
Hindistan, dünyada azalan kaplan nüfusunun korunması yönündeki çabalarda kilit rol oynuyor. Vahşi doğa uzmanları, kaplanların 20 yıl içinde neslinin tükenebileceğini söylerken, Hindistan'da 100 yıl önce 40 bin olan kaplan sayısının, 2008 yılındaki son sayıma göre 1411'e düştüğü belirtiliyor.

Kaplan nüfusunun azalmasındaki en önemli faktörler, yasa dışı avlanma ve doğal ortamın yok edilmesi olarak sıralanıyor.
İnterpol'e göre, her yıl hayvan kaçakçılığı ticaretinden 20 milyar dolardan fazla gelir elde edilebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!