Hillary’ye karşı altı erkek

Güncelleme Tarihi:

Hillary’ye karşı altı erkek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 00:00

2008 başkanlık seçimleri için geri sayan ABD’de yarış giderek kızışıyor. Demokrat Parti’nin yedi başkan adayı, önceki gün MSNBC için hazırlanan tartışma programında kozlarını paylaştı.

Yarışta daha az şans tanınan erkek adaylar, ABD’nin ilk kadın başkanı olmak için mücadele veren Senatör Hillary Clinton’ı ’yetersiz’ göstermek için ellerinden geleni yaptılar.

ABD, 2008 başkanlık seçimlerine geri sayıyor. Beyaz Saray’ı Cumhuriyetçilerden geri alma niyetinde olan Demokrat Parti’de adaylık yarışı da giderek kızışıyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Demokrat Parti’den başkan adaylığına en yakın kişi New York Senatörü Hillary Clinton. Onu Senatör Barack Obama ve Senatör John Edwards izliyor. Ocak ayında Iowa’dan başlamak üzere Demokrat Parti önseçim sürecine girecek. İşte süreç giderek yaklaşırken, aday adayları da yarışta öne geçebilmek için giderek hırçınlaşıyor. Nitekim önceki gün MSNBC’nin yedi Demokrat Parti başkan aday adayı arasında yaptığı tartışma programında da böyle bir hava hakimdi. Adaylar, geleceğe yönelik vizyonlarını ve politikalarını tartışmaktansa olumsuzluklar üzerine yoğunlaşmayı ve özellikle de Hillary Clinton’ı hedef almayı seçti.

Irak eleştirisi Sahne düzeni gereği Hillary Clinton, ortadaki kürsüde ayakta dururken, Senatör Obama solunda, Senatör Edwards da sağında yer aldı. Hillary’ye yönelik salvolar birbirini izledi. Obama, Hillary’yi beş yıl önce ABD Başkanı George W.Bush’a Irak’a yönelik müdahale için yeşil ışık yakmakla suçladı. Edwards da "Hillary Clinton sürekli, Başkan Bush’un karşıtı olacağını söylüyor, ama söz konusu Irak olduğunda aynı çizgide yer alıyor" diye eleştiriye devam etti. Hillary de "Tabii ki, Irak’taki kamplaşmaya son vereceğim, askerlerimizi çekeceğim, ama bunun zor olduğunu ve pahalıya patlayacağını da biliyorum" diye cevap verdi.

İran’a yetki verdiniz Rakipleri, Hillary’yi geçtiğimiz günlerde İran Devrim Muhafızları’nı ’terör örgütü’ sayan yasa tasarısına onay verdiği için de eleştirdi. Aynı oylamaya katılmayan Senatör Obama, "ABD Başkanı 3’üncü Dünya Savaşı’ndan söz ederken böyle bir tasarıya destek vermek tehlikelidir" dedi. Program boyunca kendisini savunmak zorunda kalan Hillary Clinton ise İran’a diplomatik baskı uygulamak için karara onay verdiğini söyledi. Hillary Clinton, "Acilen savaş taraftarı değilim, ama hiçbir şey yapmama taraftarı da değilim. Ben enerjik bir diplomasinden yanayım" diye yanıt verdi.

Cumhuriyetçiler sizi istiyor Senatör Edwards ise Hillary Clinton’ın Cumhuriyetçiler karşısında kolay bir lokma olacağını ima etmek isteyerek "Onlar size karşı yarışmak istiyor, bu nedenle sizi öne çıkarıyorlar" dedi. Senatör Christopher Dodd ise Amerikalıların yarısının Hillary Clinton’ı aday olarak görmek istemediğini belirterek kadın senatörün adaylığının uygun olmadığını savundu.

Bilgi notu

Iowa Üniversitesi’nin araştırmasına göre Demokrat Parti’de Senatör Clinton’ın desteği yüzde 28.9, Senatör Obama’nın 26.6, Senatör Edwards’ın yüzde 20.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!