Hepsi mi tesadüf? Putin’in düşmanlarına ne oluyor

Güncelleme Tarihi:

Hepsi mi tesadüf Putin’in düşmanlarına ne oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2023 07:00

Prigojin’in ölümünün arkasında Wagner savaşçılarının haziran ayında Prigojin liderliğinde isyan etmesinin ardından, Prigojin ve Wagner’i “ihanetle” suçlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

İsyan sonrası bir televizyon programında “Neyi affetmezsiniz?” sorusuna, “İhanet” diyerek cevap veren Putin’in düşmanlarının gizemli bir şekilde ölmesi ya da ölümden dönmüş olması Prigojin’in ölümünün arkasında Putin’in olduğu iddiasını güçlendiriyor. Putin’e muhalif isimlerin daha önce başına gelen olayların tesadüf olamayacağı değerlendiriliyor.

- Aleksey Navalni: The Wall Street Journal tarafından “Vladimir Putin’in en çok korktuğu adam” olarak tanımlanan muhalif Aleksey Navalni, 20 Ağustos 2020’de Tomsk’tan Moskova’ya uçuşu sırasında sinir gazı Noviçok ile zehirlenmesinin ardından hastaneye kaldırılmıştı. Tıbbi tahliye uçuşuyla Berlin’e nakledilen Navalni, 22 Eylül’de taburcu edilmiş, daha sonra ülkeye dönen Navalni hapse atılmıştı.

- Sergei Skripal: Eski KGB ajanı olan ve İngiltere’ye iltica eden Sergei Skripal ve kızı Yulia, 2018 yılının mart ayında İngiltere’nin Salisbury kentindeki bir alışveriş merkezinin önünde baygın halde bulunmuştu. İngiliz yetkililer, Skripal ve kızının sinir gazı Noviçok ile zehirlendiklerini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Hepsi mi tesadüf Putin’in düşmanlarına ne oluyor

Aleksey Navalni - Sergei Skripal

- Vladimir Kara-Murza: Muhalif aktivist 2015 ve 2017 yıllarında kendisini zehirlemeye yönelik girişimlerde bulunulduğunu öne sürmüştü. Bir Alman laboratuvarı, muhalif aktivistte yüksek düzeyde cıva, bakır, manganez ve çinko bulmuştu. Rusya zehirleme olayında rolü olduğu iddiasını reddetmişti.

- Aleksander Litvinenko: Eski bir KGB ajanı ve Putin’e muhalif olan Litvinenko, İngiltere’de sığınmacıyken, 2006 yılında radyoaktif Polonyum-210 karıştırılmış yeşil çay içtikten sonra Londra’daki bir hastanede 43 yaşında hayatını kaybetmişti. Daha sonra yapılan bir soruşturmada İngiliz yetkililer, Putin’in muhtemelen suikaste onay verdiği sonucuna varmıştı.

- Anna Politkovskaya: Rus gazeteci ve yazar, 2004 yılında Beslan Okul Baskını’na giderken uçakta zehirlenmişti. Daha sonra birkaç kez daha saldırıya uğradı. 7 Ekim 2006’da 48 yaşındayken Moskova’daki evinin önünde öldürüldü.

Haberin Devamı

Hepsi mi tesadüf Putin’in düşmanlarına ne oluyor

Vladimir Kara Murza - Aleksander Litvinenko - Anna Politkovskaya

PUTİN: KADERİ KARMAŞIK YETENEKLİ BİR ADAMDI

Olay sonrası tüm gözlerin kendisine çevrildiği Putin, jette ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, olaya ilişkin başlatılan soruşturma için sonuna kadar gidileceğini belirtti. Putin, Prigojin için, “Prigojin’i 1990’lı yılların başından beri tanırım. Kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı. Sadece ülkemizde değil, yurt dışında özellikle de Afrika’da çalıştı”  ifadelerini kullanırken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise kazayla ilişkilerinin olmadığını belirterek, “Bu olayı kimin yaptığını herkes biliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!