Hedef: Türkiye'yi 21.yüzyıla dünya devleti olarak taşımak

Güncelleme Tarihi:

Hedef: Türkiyeyi 21.yüzyıla dünya devleti olarak taşımak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1997 00:00

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye'nin dış politika hedeflerini dün kamuoyuna açıkladı.
Haberin Devamı

AB üyeliği için çalışmalar artacak

D-8 sürdürülecek

Komşularla ‘iyi niyet' bazında ilişki aranacak

Dışişleri'nin ekonomik ilişkilere verdiği ağırlık artacak

İnsan haklarında ilerleme sürecek

Dış politikada Meclis'in rolü artırılacak

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, göreve başladıktan sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, izleyeceği dış politika hedeflerini açıkladı.

Hedefini, ‘Türkiye'yi 21. yüzyıla bir dünya devleti olarak taşımak'' diye açıklayan Cem, bunun için izlenen klasik diplomasi yöntemlerinin dışında, ekonomik ve kültür diplomasisine de ağırlık verileceğini açıkladı.

DSP'nin muhalefet döneminde ortaya attığı dış politika planlarından yararlanacağını kaydeden Cem, Bülent Ecevit'in Türkiye-Irak arasında tampon bölge kurulması önerisinin ise ‘‘şu an için uygulanmayacağını'' belirtti. AB konusunda, selefi Tansu Çiller'i, ad vermeden, kamuoyuna ‘‘gönlündeki boş umutları'' yansıtmakla tenkit eden Cem, tam üyelik konusunun gerek kendisi, gerek bakanlık için çok önemli olduğunu, ancak kamuoyuna boş vaatlerde bulunmak yerine gerçek durumu yansıtacaklarını belirtti.

Cem ayrıca, dış politikanın oluşturulmasında TBMM'nin ağırlığının artırılacağını, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin de görüşlerinin alınacağını söyledi. Cem'in izleyeceği politikaların ana hatları şöyle:

Avrupa Birliği-

Türkiye coğrafi, kültürel ve tarihsel açıdan Avrupalı'dır. Bunun Avrupa'daki diğer ülkeler ya da kurumlar tarafından tescil edilmesi gerekmez. AB Komisyonu'nun son kararı haksızdır. Türkiye, süresi ve sonucu belirsiz bir bekleyişe mahkûm değildir.

İnsan hakları-

Dışişleri Bakanlığı Tanzimat döneminden bu yana insan hakları ve demokrasinin geliştirilmesinde aktif rol oynamıştır. Bu konuda bir çalışma hazırlanıyor ve yakında hükümete sunulacak.

Ekonomik ilişkiler-

Bakanlık, Türkiye'nin dünya ekonomisi ile bütünleşmesinde de aktif rol oynayacak. Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi talimatını içeren genelge dış temsilciliklere gönderildi. Hazar petrollerinin Türkiye üzerinden nakli çalışmaları da hızlandırılacak. Bu çerçevede Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı D-8 sürdürülecek.

Terörizm-

Ülkelerin terörizme verdikleri destek, kendileri hakkındaki değerlendirmemizde önemli rol oynayacak. Komşularımızın bu konudaki tavrı dikkatle değerlendirilecek.

Ortadoğu-

İsrail'le ilişkiler sürecek. Ancak bu ilişkilerden Arap ülkeleri nezdinde doğan yanlış algılamalar sona erdirilmeye çalışılacak.

Kıbrıs-Yunanistan-

Rum Kesimi'ndeki silahsızlanma sadece KKTC'nin değil, Türkiye'nin de güvenliğini tehdit ediyor. Yunanistan'la Madrid'te başlayan iyi niyet ortamı üzerine somut adımlar atılmalıdır. Karşı taraf bir adım atarsa, biz daha fazlasını atabiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!