Hayalet gemilerin yolculuğu başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Hayalet gemilerin yolculuğu başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2003 12:51

İçlerinde çevreye zararlı ve temizlenmesi imkansız madde bulunduğu bildirilen 1940 yılından kalma 2 yaşlı şilep, Pazartesi günü, sökülecekleri İngiliz tersanelerine gitmek üzere ABD'den ayrılacaklar.

Haberin Devamı

Makineleri çalışmadığı için römorkörler tarafından çekilerek okyanusu aşacak olan hayalet gemilerin yolculuğu, çevrecilerin protestolarıyla karşılaştı.

''Canisteo'' ve ''Caloosahatchee'' adlı gemilerin 6850 kilometrelik yolculuğu yaklaşık 21 gün sürecek. Gemiler şimdiye kadar Amerikan donanmasının yedek tekneleri olarak James ırmağının girişindeki bir bölgede bekletiliyordu.

Gemilerin İngiltere'nin Teesside tersanesinde sökülecekleri bildirildi.

Çevreciler, akaryakıt ve zehirli kimyasal maddeler içeren gemilerin, kötü hava koşulları yüzünden okyanusta batmalarının bir çevre felaketine yol açacağını savunuyor.

Hayalet gemiler Amerikan karasularını terkedinceye kadar peşlerinden gidecek 2 gemi, denize dökülebilecek zehirli atıkları temizleyecek. Ancak okyanusa çıktıktan sonra gemilerin kaderlerine terkedilecekleri bildirildi.

Haberin Devamı

ABD'de bir federal yargıç, geçen hafta, Denizcilik İdaresi gerekliçevre etütlerini yaptırmadığı gerekçesiyle, İngiltere'ye gönderilmesi planlanan diğer 9 geminin hareketini yasaklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!