Havana Sendromu’nun arkasında Rusya mı var

Güncelleme Tarihi:

Havana Sendromu’nun arkasında Rusya mı var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2024 07:00

LETONYA Rusya odaklı araştırmacı medya grubu Insider’ın ‘Havana Sendromu’nun Rusya askeri istihbaratının sabotaj birimi mensuplarınca kullanılan mikrodalga enerji silahlarıyla bağlantılı olabileceğini öne sürmesine Moskova’dan yanıt geldi.

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, adını 2016-2017 yıllarında ortaya çıktığı Küba’nın başkenti Havana’dan alan gizemli rahatsızlık ‘Havana Sendromu’nun arkasında Rusya’nın olduğu yönündeki haberleri ‘kanıttan yoksun iddialar’ diyerek yalanladı. Diğer yandan Alman medyası da bu yöndeki ilk saldırının 2014 yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde Amerikalı bir konsolosluk görevlisine yapıldığını öne sürdü.

ARKASINDA GRU’NUN ‘29155’ BİRİMİ VAR

Insider’ın ‘29155’ olarak bilinen Rusya askeri istihbarat örgütü (GRU) mensuplarının arkasında olduğunu iddia ettiği saldırılarda rahatsızlanan kişiler, bir anda çevredekilerin duymadığı şekilde gürültüler duyduklarını, ardından baskı ve titreme hissettiklerini aktarmış, Kolombiya’nın Bogota ve Avusturya’nın Viyana şehirlerinde de en az 60 olay da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında benzeri vakalar rapor edilmişti. GRU’nun ‘29155’ birimi ayrıca 2018 yılında eski GRU ajanı ve eski İngiliz casusu Sergei Skripal’e düzenlenen sinir gazı saldırısından da sorumlu tutulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!