Hatemi Velayeti'yi gözden çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Hatemi Velayetiyi gözden çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Hatemi, beşi hariç yeni isimlerden oluşturduğu kabine listesini meclisin onayına sundu.. 22 kişiden oluşan bakanlar kurulu listesi, önümüzdeki hafta Salı günü parlamento gündemine alınarak, güvenoylaması yapılacak. Listede, beklentilerin aksine hiç kadın bakan bulunmuyor.

Hatemi'nin yeni bakanlar kurulu listesinde üç yeni isim dikkati çekiyor. Radikallerin kontrolündeki meclisten büyük olasılıkla ‘‘veto yemesi'' beklenen bu üç bakan adayı şunlar: Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Kültür ve İslami İrşad Bakanı Ataollah Mohajerani ve İçişleri Bakanı Abdullah Nuri..

Eğer Kemal Harrazi meclis tarafından onaylanırsa, Ali Ekber Velayeti'nin Dışişleri Bakanlığı'ndaki ‘‘16 yıllık iktidarı'' son bulacak.. 1981 yılından bu yana aralıksız bakanlık yaparak rekor kıran Velayeti, İran dış politikasının en önemli ismiydi, ancak Hatemi, onu gözden çıkardı.

RADİKALLERİN HIŞMI

Dışişlerine aday gösterilen İran'ın BM Büyükelçisi Harrazi'ye muhalefet hemen başladı. Sertlik yanlılarının gazetesi Cumhuri İslami, Harrazi'yi eleştirirken, ‘‘Öğrenci veya diplomat olarak ABD'de yaşamış birinin, ülkenin dış politikasını yönlendirmesi hiç de uygun değil. Hele Harrazi'nin yaşadığı ülke, İran tarafından büyük şeytan ilan edilen ABD olursa'' şeklinde bir ifade kullandı.

Radikallerin hışmına uğraması beklenen bir diğer bakan adayı ise, içişleri bakanı olarak atanacak olan Abdullah Nuri.. İçişleri Bakanlığı, Hatemi'nin söz verdiği özgürlük ve reformları uygulayabilmesi açısından, yaşamsal öneme sahip.. Sosyal yaşamdaki uygulamaları denetlemek, içişleri bakanlığının görev sınırları içinde.. Bu nedenden ötürü Nuri, bu görev için ‘‘fazla ılımlı'' bulunuyor..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!