Harvard’ın Çiller’e doktora verdiğini hatırlamıyorum

Güncelleme Tarihi:

Harvard’ın Çiller’e doktora verdiğini hatırlamıyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto Londra'daki evinin kapılarını ilk kez Hürriyet'e açtı, özel hayatını anlattı, yolsuzluktan geçen hafta 5 yıla mahkum olmasını değerlendirdi ve 18 Nisan seçimlerinin ardından Türkiye'ye ilginç mesajlar gönderdi. Hürriyet Gazetesi'ndeki seçim haberlerine göz atarken Bülent Ecevit'in kuyrukta bekleyen fotoğrafından etkilenen Butto, ‘Babam Ali Zülfikar Butto’nun arkadaşıdır. Ecevit'i çok takdir ederim. Seçimleri kazanmayı hak etti. Davet ederse Türkiye'yi ziyarete gelirim' dedi.

Yakın arkadaşı, birlikte Saraybosna'ya gittikleri Tansu Çiller'in DYP'sinin 5'inci parti durumuna düştüğünü Hürriyet'ten öğrenen Pakistan Eski Başbakanı, ‘Seçim bu. Bugün kazanırsın, yarın kaybedersin’ yorumunu getirdi. Lahor Yüksek Mahkemesi'nin mahkumiyet kararı nedeniyle 19 Nisan'da Kosova'yı ziyaret planından vazgeçtiğini anlatan Butto, ‘Saraybosna gezisinin planlarını kocalarımız yaptı. Sabah kalktığımızda iki kadın başbakanın Saraybosna’ya ziyaretinin çok yararlı olacağını söylediler ve bizler de gittik' şeklinde ilginç bir itirafta bulundu.

Eşi Asıf Zardari ile çok hoş ve romantik bir ilişkileri olduğunu vurgulayan Butto, '10 yıldır evliyim. Talihsiz eşim evliliğimizin beş yılını Başbakanlık Konutu'nda, beş yılını da cezaevinde geçirdi. Bu evde evlenmeyi önerdi. Vazomdaki kırmızı gülleri gönderdi. Mahkeme kararı çıktığı 15 Nisan'da bir arkadaşına rica etmiş. Güllere iliştirilen karta ‘‘Sabırlı ol, savaşmaya devam et, kazanacağız' diye yazdırmış. Ne güzel!' derken gözleri doluyor.

Hakkındaki suçlamalar nedeniyle eşinin cezaevinde yattığına belirten Butto, gazetecilerin kendisine kocasından ayrılmasını öğütlediğini vurguluyor ve konuyu şöyle noktalayıyor: ‘O zaman politik olarak daha güçlü olacağımı söylüyorlar. Politika çok acımasız. Ben neler gördüm. İhaneti gördüm. Başarıyı ve gücü tattım. Komplolora tanık oldum. Ama hayatta sizi terketmeyecek şey aileniz, eşiniz,yuvanız ve çocuklarınız. Çünkü onlar size ait...'

45 yaşın çekiciliğindeki Benazir Butto, bazen nefes almadan konuşuyor. İşte Butto'ya yönelttiğimiz sorular ve yanıtlar:

H: Yolsuzluk suçlamasının arkasında ne yatıyor? Bu bir tuzak mı?

Butto: İngiliz mahkemelerinde Başbakan Navaz Şerif aleyhine açılan bir dava var. Kendi yolsuzluğunu ört bas etmek için bu kararı çıkarttı ve nükleer denemeler yaptı.

H: Kocanız hapiste, sizin hakkınızda da hapis cezası var. Çocuklarınız bütün bu olanlardan nasıl etkileniyor?

Butto: Üç çocuğum var. Ben babama çok yakındım. Çocuklarımın da babalarına çok yakın olmalarını isterdim. Ama eşim hapishanede. Çocuklar tabii ki arkadaşlarının ailelerini görünce üzülüyorlar. Bir kariyerim var. Ev kadını olmak için eğitim görmedim. Ben mutlu olmazsam, çocuklarımı nasıl mutlu ederim?

H: Tansu Çiller ve eşiyle dostluğunuzu anlatır mısınız? Tansu Hanım'la hala görüşüyor musunuz?

Butto: Kadın olduğum için kadın politikacılara karşı çok saygım var. Müslüman bir ülkede, bir kadın politikacının karşılacağı sıkıntıları anlayabiliyorum. Bu nedenle Çiller'i Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olma başarısını gösterdiği için takdir ediyorum. İkimiz de çok meşgul olduğumuz için görüşmeye fırsatımız olmuyor. Bu arada Tansu Hanım'ı en son bir yıl önce gördüm. Harvard Üniversitesi'ndeki bir seminerde. Konuşmacı olarak oradaydık.

H: Tansu Çiller'e Harvard Üniversitesi'nde bir ödül verildi mi?

Butto: Şu an hiç hatırlamıyorum. Öyle bir şey varsa da benim haberim olmadı.

H: Türkiye'deki İslami hareketler canlı. Pakistan'da da. Bu hareketlerin canlanmasını bir tehlike olarak görüyor musunuz?

Butto: Tabii ki. Zaten siz Türkiye'de ne yaşarsanız biz Pakistan'da onu yaşıyoruz. İslami hareketler modernleşmeye büyük bir tehdit. Din politikaya alet edilmemeli. İnsanlarlar özgür olmalı. Herkes istediğini giymeli.

H: Tansu Çiller de yolsuzluk suçlamalarıyla karşılaştı. Bu hep kadınlara mı buluyor?

Butto: Vallahi, öyle görünüyor. Ama erkeklere de oluyor. Kadın olarak politika yapmak çok zor. Kadın gazeteci olmak da, doktor olmak da zor...Kadınlar kabul edilmek için daha fazla çaba sarfediyor.

H: Türkiye'ye bir mesajınız var mı?

Butto: Türk insanın bilmesini istiyorum. Türkiye'ye ve Türk insanına çok saygı duyuyoruz. Onlara herşeyin en iyisini, başarı, mutluluk ve barış diliyoruz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!