Hamas'ın ateşkes şartı 1967 sınırlarına dönüş

Güncelleme Tarihi:

Hamasın ateşkes şartı 1967 sınırlarına dönüş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 11:43

Hamas liderlerinden Mahmut Zehar, İsrail ile uzun süreli ateşkes yapılması için bir dizi şart öne sürdü. Zehar, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, uzun süreli ateşkesin mümkün olduğunu, ancak bunun, İsrail'in 1967 öncesindeki sınırlara geri dönmesi dahil bazı şartları yerine getirip getirmemesine bağlı olduğunu söyledi.

Ateşkes zemininin hazırlanması için, İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını da talep olarak dile getiren Zehar, İsrail'den, saldırgan tutumuna son vermesini ve Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında coğrafi bir bağlantı kurulmasını istedi. Bu durumda, 1967'de işgal edilen topraklarda bağımsız bir devlet kurmayı kabul edebileceklerini belirten Zehar, İsrail'in gerçek niyetini öğrenmek için 10-15 yıla ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

Hamas'ın, İsaril'i yok etme çağrısının hatırlatılması üzerine Zehar, bunun halen hedefleri olup olmadığı konusuna açıklık getirmek istemedi ve “Gelecek hakkında konuşmuyoruz, şu andan bahsediyoruz” dedi.

İsrail'in, Filistin devletini kabul ederken gerçek niyetini göstermediğini ileri süren Zehar, İsrail'i tanıyıp tanımama konusuna, nihai sınırları açıklayıncaya kadar değinmeyeceklerini belirtti.

Zehar, “Bu soruya, halkımıza nihai sınırlar açıklanıncaya kadar cevap vermeyeceğiz. Amacımız müzakere etmek değil. Müzakere bir yöntemdir” dedi.

Terörden vazgeçip vazgeçmeyeceklerinin sorulması üzerine ise Zehar, terörizmin tanımının tartışılması gerektiğini kaydetti.

Zehar, “İsrail, halkımızı, çocuklarımızı öldürüyor. Terörizm budur. ABD, Afganistan'da veya Irak'ta, Arap ve İslam dünyasına saldırıyor ve Lübnan'da pis bir oyun oynuyor. Terörizm budur” şeklinde konuştu ve Hamas'ın bir özgürlük hareketi olduğunu savundu.

Uluslararası yardımın kesilmesi ihtimaline değinen Zehar, yardımın, şartsız devam etmesini istediklerini, bunu ülkenin tekrar yapılanmasında ve ihtiyaç duyulan kurumların inşasında kullanacaklarını kaydetti.

İsrail ile ABD'nin, İran'ın Hamas'a para gönderdiği iddiasının doğruları yansıtmadığını söyleyen Zehar, “Teokrasiyi mi, yoksa laik bir hükümeti mi tercih ediyorsunuz?” şeklindeki bir soruyu, “Laik sistemin bir ulusa yarar getirdiğini düşünüyor musunuz?” diyerek cevapladı.

Zehar, laik sistemin, eşcinselliğe, yolsuzluğa ve bazı hastalıklara izin verdiğini ileri sürerek, “Burada, İslam'ın kontrolü altında yaşıyoruz. Hiçbir şey değişmeyecek. İslami yaşam tarzının modern yaşamla uyuşmadığı düşüncesi yanlış” dedi.

SOLANA: HAMAS YÖNTEM DEĞİŞTİRMELİ

AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da Hamas'ın yöntem değiştirerek, şiddetin demokrasiyle ve İsrail'i tanımayla bağdaşmadığını kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Solana, Hamas gibi ne olduğunu gerçekten göstermeyen bir örgütle ilişki kurulamayacağını ve bu örgütün eskiye göre nasıl bir değişikliğe uğradığını ortaya koymak zorunda olduğunu belirtti.

AB Dış Politika Temsilcisi, Hamas'ın bu istekleri karşılaması gerektiğini, zira sonunda iki devletli bir modelin kurulmasının deneneceğini, bunun için iki tarafın konuşması gerektiğini kaydetti.

Solana'nın bu açıklamalarının ardından, AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Hamas'ın seçim zaferinin ardından belirlenecek tutumu görüşmek üzere toplantıya çekildiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!