Hamas tünellerde bekliyor! İsrail’in kara harekâtı nasıl olacak

Güncelleme Tarihi:

Hamas tünellerde bekliyor İsrail’in kara harekâtı nasıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2023 07:00

Günlerdir Gazze Şeridi’ni füzelerle vuran İsrail’in bölgeye yönelik olası bir kara harekâtında, Hamas’ın Gazze boyunca uzanan yeraltı tünelleri ağı İsrail ordusunun başına dert açabilir. İsrail’in tünelleri imha etmek için  sivil alanlarda kullanımı yasak olan ‘sığınak delen’ bombaları kullandığı öne sürülüyor. Hamas’ın Gazze Şeridi’nin altına büyük bir tünel ağı ördüğü, komuta merkezi ve mühimmat deposu olarak kullandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın geçen cumartesi başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt veren İsrail günlerdir Gazze Şeridi’ni yoğun bir hava saldırısıyla vuruyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Hamas’ın saldırılarına karşılık söz konusu bombardımanların “henüz başlangıç olduğu” ve saldırıya yanıtlarının “Ortadoğu’yu değiştireceği” yönündeki açıklamalarının yanı sıra, İsrail ordusunun 360 bin yedek askeri göreve çağırması, Gazze bölgesine mühimmat ve tank yığınağı yapılması gibi gelişmeler olası bir kara harekâtını gündeme taşıdı.

2014’TEN FARKLI

Hamas’a yakın kaynaklar, Netanyahu hükümetinin olası planları arasında Gazze’nin işgali ve ilhakı ya da Hamas’ın bölgeden tamamen tasfiye edilmesi gibi seçeneklerin de bulunduğunu söylese de askeri uzmanlar İsrail’in bu amaçla gerçekleştireceği kapsamlı bir kara harekâtının beklenenden zor olacağı görüşünde. Birliklerin en son Gazze sokaklarında çatıştığı 2014 yılından bu yana Hamas’ın kullandığı tünel ağının güçlenmiş, genişlemiş ve teknoloji ile donatılmış olmasının yanı sıra, şehir savaşında İsrail askerlerinin dezavantajlı konuma geçecek olması bu zorluğun temel sebepleri olarak gösteriliyor. Ayrıca 2014’ten farklı olarak Hamas’ın elindeki rehinelerin, süreci çok daha karmaşık hale getirdiğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

YERALTI KARARGÂHI

İngiliz The Guardian ve The Telegraph gazetelerinin olası bir kara harekâtına dair analizlerinde Hamas’ın yeraltı tünelleri önemli yer tutuyor. Hamas’ın yıllardır geliştirdiği ve iletişim sistemleriyle donattığı savaş tünelleri, grubun mühimmatlarını depoladığı ve operasyonlarını yönlendirdiği bir karargâha dönüşmüş durumda. Bu tünellerin İsrail askerlerine tuzak kurmak ve bombalı saldırılar düzenlemek için Hamas’a şehir savaşında büyük bir avantaj sağlayacağı düşünülüyor. Ayrıca Hamas’ın Ukrayna savaşında da sıklıkla görülen sivil dronları takip ve saldırı için kullanma imkânı İsrail birliklerini tespit etmek noktasında grubun dezavantajını azaltabilecek bir unsur olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Hamas tünellerde bekliyor İsrail’in kara harekâtı nasıl olacak

El Kassam Tugayları, dün Aşkelon sakinlerine bölgeyi terketmeleri için saat verdi. Daha sonra Aşkelon ve çevresini roketlerle vurdu.

İSRAİL ‘SIĞINAK DELEN’ BOMBALAR KULLANIYOR

Al Jazeera’da yer alan bir habere göre ise İsrail ordusu, Hamas tünellerini tahrip etmek için “sığınak delen” olarak bilinen ‘bunker buster’ bombalarını kullanıyor. 2014’teki çatışmalarda çok sayıda askerini bu tünellerde kaybeden İsrail’in, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılması yasak olmasına rağmen tünelleri yıkmak için bu yola başvurduğu iddia edildi.

‘TAM TAARRUZA GEÇİYORUZ’

Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin “Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz” dedi. El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde’nin Gazze’deki evinin de vurulduğu açıklandı.

Haberin Devamı

KASSAM TUGAYLARI’NIN 40 BİN ASKERİ VAR

Analizlerde öne çıkan bir diğer unsur ise Gazze’nin tam işgalinin hem askeri hem de yönetimsel açıdan İsrail için sürdürülebilir olmaması. Kassam Tugayları’nın 30 ila 40 bin arasında savaşçısı olduğu tahmin edilirken, İsrail’in şehir savaşında coğrafyaya hâkim Hamas savaşçılarına karşı tam üstünlük kurabilmesi için 300 binden fazla asker konuşlandırması gerektiği değerlendiriliyor. İsrail’in böyle bir askeri kapasitesi olmasına rağmen bu çapta bir saldırının bölgedeki siviller ve İsrailli rehineler için büyük bir tehdit oluşturacağı düşünülürken, Gazze’nin tamamen işgalinin İsrail’in yönetme kapasitesini uzun vadede aşacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

MOSSAD’I TAŞ DEVRİ TAKTİKLERİYLE AŞTILAR

Hamas’ın geniş çaplı sürpriz saldırısının İsrail tarafından öngörülememiş olması ülkede istihbarat zafiyeti tartışmalarına yol açarken, analistler Hamas’ın İsrail istihbarat teşkilatları Mossad ve Şin Bet’i “taş devri taktikleriyle” aştığı görüşünde. İsrailli emekli general Amir Avivi, militanların İsrail’in teknolojik üstünlüğüne uyum sağlayarak buna karşı telefon ve bilgisayar kullanmayı bıraktığını ve hassas işlemleri yeraltında teknolojinin erişemeyeceği bölgelerde yürüttüklerini ifade ediyor.

İstihbarat zafiyetiyle ilgili bir diğer iddia ise İsrail’in tehdidi hafife almış olması. İsrail medyasına konuşan bir Mısırlı yetkili, Netanyahu hükümetini Gazze kaynaklı büyük bir tehdit konusunda defalarca uyarmalarına rağmen bunun ciddiye alınmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Hamas tünellerde bekliyor İsrail’in kara harekâtı nasıl olacak

FOSFOR BOMBASI KULLANDI İDDİASI

Filistin Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X’te, “İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor” şeklinde açıklama yaptı. Fosfor bombasının Gazze’nin kuzeyindeki Kerame bölgesinde kullanıldığı iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!