Halep’te çember daralıyor

Güncelleme Tarihi:

Halep’te çember daralıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2014 01:08

Şam yönetimince ‘tüm savaşların anası’ olarak görülen Suriye iç savaşının Halep cephesinde durum kritik safhaya girdi.

Haberin Devamı

Son bir yılda kentin hem güneybatısına hem de kuzeyine yüklenen Suriye ordusu şehirdeki kıskacı daraltıyor.

SURİYE’de 2011’den bu yana süren iç savaşın en önemli cephelerinden olan Halep’te durum son haftalarda muhalifler açısından kritik hale geldi. Esad rejimine bağlı güçler, kent merkezini elinde tutan muhalifleri kuşatmak için çabalarını artırdı. Suriye ordusu, ‘Yeni Halep’ olarak bilinen Halep merkezinin batı kısmını, silahlı gruplar da merkezin doğusunu elinde tutuyor. 2013 yılının kasım ayında Suriye ordusu, kent merkezinin güneydoğusundaki stratejik Sefira kasabasını ele geçirmiş ve kent merkezinde kuşatma altında kalan birliklere Hama üzerinden ikmal yolu açılmıştı. Bir ay sonra başlatılan ‘Süheyl Yıldızı’ operasyonuyla ordu, doğu kırsalı boyunca ilerleyerek kuzey kırsalına ulaştı. Bu operasyon sırasında, ordu önce Tel Aren’i aldı. Ardından Halep Havalimanı bölgesini kontrolüne alan Suriye ordusu daha sonra Nekkarin ve Şeyh Yusuf’u alarak, stratejik Şeyh Neccar’a ulaştı.


Halep’te çember daralıyor



DÖRT KİLOMETRE KALDI

Halep’in kuzeydoğusundaki silahlı grupların lojistik üssü Şeyh Neccar Sanayi Bölgesi’ni temmuz ayında ele geçiren ordu, kuzey kırsalında da üstünlüğü ele geçirdi. Şeyh Neccar’ın alınmasının ardından Suriye ordusu, kuzey kırsalında yönünü batıya çevirdi. Şimdi ordu birlikleri, kuzeydeki Handarat bölgesinde operasyonlarını yoğunlaştırdı. Silahlı gruplar için Handarat’ın kaybedilmesi, Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Bab es-Selam’dan başlayan ve Halep merkezine uzanan ana ikmal hattının kesilmesi anlamına geliyor. Şu anda bu hattın kesilmesine sadece 4 kilometre kaldı.Suriye ordusu Halep’in kuzey kırsalında ilerlerken, kentin batı kırsalına ulaşan silahlı gruplara ait ikmal yollarını da kesmek için kuzey Hama ve İdlib’de operasyonlara hız verdi. Esad’ın gözde komutanlarından Albay Süheyl Hasan’ın bizzat yönettiği operasyonlarda ordu birlikleri, Halep’i Şam’a bağlayan M5 karayolu üzerindeki kasabaları birbiri ardına alarak Halep’e ulaşmaya çalışıyor. Son bir ay içinde ordu Hama’ya bağlı Morek, Halfaya ve Tel Seyad’ı aldı. Bir sonraki hedef M5 karayolunun İdlib kısmı. Burada önlerindeki en önemli engelse, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’nin kalesi olarak bilinen Han Şeyhun kasabası… Şu anda Han Şeyhun’un güneyine dayanan Suriye ordusu burayı ele geçirirse, kasabanın kuzeyinde, Marat el-Numan’da kuşatma altında tutulan askeri üslere ulaşabilecek. Bu da Suriye ordusunun bir anda Halep’in güneybatı kırsalına ulaşması anlamına geliyor. Operasyonu yöneten Albay Hasan, ilerleyişlerini Hatay’ın Reyhanlı ilçesideki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Bab el-Hava’ya kadar sürdüreceklerini söyledi. Bu kapı, batı Halep ve kuzey İdlib cephelerinin ana ikmal yolunun başında bulunuyor.

MUHALİFLERDEN TAKVİYE

Dün de Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Feylaku’ş Şam (Şam Kolordusu) birliklerinden bir grup, Esad güçlerinin Halep’i tümden kuşatmak için günlerdir ağır saldırı altında tuttuğu Handarat bölgesine takviye amaçlı gitti.

Haberin Devamı

Kimler savaşıyor

Suriye ordusu sahada tek başına değil. Ulusal Savunma Güçleri adlı yerel birliklerden ve Handarat’taki mülteci kampında yaşayan Filistinlilerden oluşturulan Kudüs Gücü’nden destek alan orduya, Hizbullah militanlarının da eşlik ettiği iddia ediliyor. Ancak Hizbullah yönetimi, Lübnan sınırı dışındaki savaşlara dâhil olduğu iddialarını yalanlıyor.

Karşısında, İslami Cephe, El Nusra Cephesi, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Mücahit Ordusu ve Muhacirun ve’l Ensar grubu bulunuyor. Ancak bu gruplar çoğu zaman birbirleriyle koordinasyona sahip olmadığı gibi zaman zaman birbirleriyle de çatışıyor.

BİLGİ NOTU: Halep neden kritik

Haberin Devamı

Savaştan önce yaklaşık beş milyon insanın yaşadığı Halep, ülkenin ticari başkentiydi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın nisan ayında “2014 sonuna kadar savaşın aktif evresini tamamlayacağız” sözünü tutabilmesi için Halep’in doğusundaki silahlı grupların kırsala sürülmeleri gerekiyor. Suriye ordusunun M5 karayolunu kontrol altına alması da sahil hattını güvence altına almasını da sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!