Haiti'yi bu defa kolera vurdu: 142 ölü

Güncelleme Tarihi:

Haitiyi bu defa kolera vurdu: 142 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2010 00:00

Orta Amerika ülkelerinden Haiti'yi geçtiğimiz Ocak ayında 7.3 büyüklüğünde bir deprem vurdu. Depremde 250 bin kişi yaşamını yitirdi, 1.5 milyon insan ise evsiz kaldı. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Haiti daha deprem yaralarını saramadan kolera salgınıyla karşı karşıya.Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, ölemlere kolera salgınının neden olduğunu resmen açıkladı.

Haberin Devamı

HASTANELERİN OTOPARKI HASTALARLA DOLDU

Haiti Tıp Derneği Başkanı Dr. Claude Surena, 1500 vakanın tespit edildiğini, 142 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Hastaneler yeterli olmayınca, salgına yakalananları tedavi etmek için birçok hastanenin otoparkları da kullanıldı.

Ülkede ölenlerin koleradan yaşamlarını yitirip yitirmediği tartışmasına Haiti Devlet Başkanı Rene Preval son noktayı koydu. Preval, ülkesinde kolera salgını olduğunu resmen doğruladı. Sağlık Bakanlığı yetkilisi Dr Gabriel Thimote, ölümlerin nedenlerini belirlemek için laboratuvar sonuçlarını beklediklerini açıklamıştı. Thimote ölen 15 kişinin ölüm nedenini test ettiklerini, bunlardan 13'ünün koleradan öldüklerini tahmin ettiklerini söylemişti.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Haiti Sağlık Bakanı Alex Larsen da, salgının nedeninin kolera olduğunu tahmin ettiklerini açıklamıştı. Dünya Sağlık Örgütü ise deprem sonrası hala onbinlerce kişinin çadırlarda yaşadığını ve temiz su sıkıntısı çekildiğini, ancak kolera salgını olduğu yönünde henüz bir ipucuna rastlamadıklarını belirtmişti.

Haberin Devamı

BAŞKENT VE ÇEVRESİ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Şu ana kadar 142 kişinin yaşamını yitirdiği salgının merkezi Artibonite ve Central Plateau. Başkent Port-au-Prince ve çevresinde onbinlerce evsiz yaşıyor. Salgının bu bölgeye bulaşması halinde büyük bir felaket yaşanacağı belirtiliyor.

KOLERA NASIL BULAŞIR?

Asırlar boyunca bütün dünyayı korkulu bir rüya gibi titretmiş olan kolera, süratle yayılan, öldürücü bir hastalıktır. Tarihte,kolera salgınları yüzünden kısa sürede milyonlarca insan yaşamını yitirdi.

Kolera mikrobu virgül şeklinde olup buna tıb dilinde “vibron cinsi” denir. Daha ziyade insan dışkısıyla etrafa yayılıyor. Bir tek koleralının dışkısının suya karışması bütün bir ülkeyi kolera tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor.

Kolera mikrobu bulunan suyu içenler, veya böyle suyla yıkanmış meyva veya sebzeleri tüketenler 5 gün içinde hastalığın belirtilerini göstermeye başlarlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!