Haftasonu 2 kritik zirve... Amaç ateşkes ve kalıcı barış

Güncelleme Tarihi:

Haftasonu 2 kritik zirve... Amaç ateşkes ve kalıcı barış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2023 07:00

Arap ve İslam ülkelerinin liderleri, İsrail’in ‘rehineleri almadan ateşkes yok’ açıklamaları sürerken, çatışmaların sona ermesi için ortak bir duruş ve eylem planı oluşturmak için Riyad’da bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Gazze’de ateşkes sağlanması ve İsrail-Filistin çatışmasına kalıcı bir çözüm bulunması konusunda ABD ve Batı ülkelerinin çabalarının yetersiz kaldığı bir ortamda, Müslüman ve Arap ülkelerin atacağı adımlar merakla bekleniyor. Bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenecek Arap Birliği ve yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Filistin konulu olağanüstü zirvelerinden çıkacak sonuçların, savaşın gidişatında etkili olacabileceği değerlendiriliyor.

BASKI ARTABİLİR

Diplomatik kaynaklar, Riyad yönetiminin, İsrail’in Gazze’de yaşanan insani felaket durumuna rağmen, rehinelerin serbest bırakılmaması halinde ateşkes gerçekleşmeyeceğine yönelik açıklamalarının ardından olağanüstü zirve çağrısı kararı aldığını belirtiyor. Bu arada Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Salman zirve öncesinde yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nde tanık olunan askeri saldırıyı, sivillerin hedef alınmasını ve İsrail işgal güçlerinin uluslararası insancıl hukuku ihlal etmeye devam etmesini kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ORTAK EYLEM HEDEFİ

Özellikle Afrika’dan Asya’ya çok geniş bir coğrafyayı içine alan İİT’nin ortaya koyacağı tavrın, Gazze’de yaşananlarla ilgili Batı merkezli anlatıya karşı önemli bir pozisyon oluşturabileceği ifade ediliyor.

57 üyeli İİT’nin de yarınki zirve için yaptığı açıklamada da benzer hedefler dile getirildi. İsrail’in Filistin halkına karşı katliam suçları işlediği belirtilen açıklamada, “Bu zirve, İslam ümmetinin merkezi davası olan Filistin meselesi ve Kudüs kentine ilişkin tehlikeli gelişmeler üzerine düzenleniyor.” denildi.

REİSİ VE ESAD RİYAD’DA

Riyad’da gerçekleştirilecek İİT zirvesine İran Devlet Başkanı İbrahim Reisi katılacak. İran ile Suudi Arabistan yedi yıl sonra barışmıştı. Suriye rejim lideri Beşar Esad da Arap Birliği zirvesi için Riyad’da olacak. Suriye 12 yıl aradan sonra kurucusu olduğu Arap Birliği’ne tekrar kabul edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!