H1N1 virüsü saptanan ülke sayısı 15 oldu

Güncelleme Tarihi:

H1N1 virüsü saptanan ülke sayısı 15 oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2009 00:00

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya genelinde domuz giribi vakasının 365’ten 615’e çıktığını duyurdu. Hong Kong’da ise Metropark Oteli, yüzlerce turist ve çalışanlarıyla birlikte karantinaya alındı.

MEKSİKA’da başlayıp, dünyanın birçok ülkesine yayılan ve domuz gribi adı verilen H1N1 virüsünün görüldüğü ülke ve hasta sayısı artmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kesinleşmiş domuz gribi vakasının 365’ten 615’e çıktığını duyurdu. Örgüt, 17 kişinin ölümüne neden olan virüsün 15 ülkede tespit edildiğini belirtti.

Domuz gribi hastalığından etkilenen ülkelerle ilgili son duruma göre, Meksika’da H1N1 virüsü taşıdığı kesinleşen vaka sayısı 397, şüpheli vaka sayısı ise 2500 oldu. Bu hastalıktan Meksika’da 16 kişinin hayatını kaybettiği kesinleşti. ABD’de ise kesinleşen vaka sayısı 145. Bu hastalıktan ABD’de ise bir kişi öldü.

Otele karantina

Hong Kong’da, Meksikalı bir kişide virüs saptanmasının ardından, Metropark Oteli’nde bulunan yüzlerce turist ve çalışan karantina altına alındı. Otelin lobisinde sağlık görevlileri durumu yakından izliyor, konuklar yiyeceklerini alarak odalarına çıkıyor. Otelin etrafında da 10 kadar maskeli polis güvenlik önlemi almış durumda.

Okullar kapanıyor

Kanada genelinde, enfeksiyon saptanan hastaların sayısı 51’e yükseldi. British Colombia eyaletindeki 500 öğrencili Beairsto ilkokulunda Meksika’dan tatilden dönen bir öğrencide domuz gribi saptanması üzerine öğretime 1 hafta ara verilmesinin ardından, dün de başka bir okul aynı nedenle kapatıldı.

Münih-Washington seferini yapmakta olan United Airlines’e ait Boeing 777, bir yolcunun "Grip oldum" diyerek hostesten ilaç istemesi üzerine, içindeki 245 yolcu ve mürettebatla birlikte Massachusetts’e acil iniş yaptı. Kadın, hemen hastaneye kaldırıldı.

Hong Kong’da karantina

Metropark Oteli’nde bulunan yüzlerce turist ve çalışan karantina altına alındı. Otelin lobisinde sağlık görevlileri durumu yakından izliyor, konuklar yiyeceklerini alarak odalarına çıkıyor.

İspanyol gribi kadar öldürücü değil

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, domuz gribi, 1918’deki İspanyol gribi kadar öldürücü değil. Merkezden Nancy Cox, düzenlediği basın toplantısında, ancak tarihin en öldürücü grip salgını olan 1918’deki İspanyol gribine ilişkin bilim adamlarının halen birçok şeyi anlayamadığını da ifade etti. H1N1 virüsünün bir türünden kaynaklanan İspanyol gribi salgınında dünya genelinde 40 milyondan fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Sıradan grip gibi

ABD’de domuz gribi aşısı üretmek amacıyla çalışmalar hemen başlarken, bu grip türünün sanıldığı kadar öldürücü olamayabileceği görüşü yönetim tarafından da ortaya atıldı. Başkan Barack Obama, "H1N1 virüsü, sıradan grip virüsü özellikleri taşıyor. Böyle bir tehditle her zaman karşılaşabileceğimizi biliyoruz ve hazırlıklı olmalıyız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!