Guterres’ten acil çağrı: Zenginlerin sistemi yoksulları boğuyor

Güncelleme Tarihi:

Guterres’ten acil çağrı: Zenginlerin sistemi yoksulları boğuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2023 07:00

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dünyanın zengin ülkelerini ve enerji devlerini, yoksul ulusları “yağmacı” faiz oranları ve felç edici yakıt fiyatlarıyla boğdukları gerekçesiyle eleştirdi.

Haberin Devamı

Katar’ın başkenti Doha’da En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) zirvesinde konuşan Guterres, zengin ülkeleri, ekonomilerini canlandırma, sağlık ve eğitimi iyileştirme çabaları kısır döngüler nedeniyle hapsolmuş yoksul ülkelere yılda 500 milyar dolar sağlamaya çağırdı. Guterres, “Küresel finans sistemimiz zengin ülkeler tarafından, büyük ölçüde kendi yararlarına olacak şekilde tasarlandı” dedi. Guterres “Sermaye maliyetleri patlama yaşadığında sebep olmadığınız bir iklim felaketiyle mücadele etmek neredeyse imkânsız hale gelir ve mali yardımlar devede kulak kalır” ifadelerini kullandı.

YARDIM AHLAKİ BİR SORUMLULUK

Zirvenin başkanlığını yapan Malavi Cumhurbaşkanı Lazarus Chakwera da bu ülkelere yapılacak yardımların “bir iyilik ya da hayır işi değil ahlaki bir sorumluluk” olduğunu söyledi. BM’nin en kırılgan ve dezavantajlı üyelerine özel uluslararası destek sağlamak amacıyla oluşturduğu En Az Gelişmiş Ülkeler zirvesinde, 33 Afrika ülkesi, 12 Asya-Pasifik ülkesi ve Haiti’den liderler ve temsilciler bir araya geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!