Guterres’in Filistin çıkışı İsrail’i çıldırttı... 56 yıldır boğucu işgal altındalar

Güncelleme Tarihi:

Guterres’in Filistin çıkışı İsrail’i çıldırttı... 56 yıldır boğucu işgal altındalar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 07:00

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Hamas’ın saldırılarının durduk yere gelişmediğini, Filistin halkının 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kaldığını söylemesi İsrail’in büyük tepkisini çekti. İsrailli Büyükelçi Gilad Erdan, ülkesini eleştiren Guterres’i istifaya çağırdı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, Hamas’ın saldırılarının durduk yere gelişmediğini ve Filistin halkının 56 yıldır boğucu bir işgale maruz bırakıldığını söyledi.

TOPRAKLARI YOK OLUYOR

Guterres, konuşmasında şöyle konuştu: “Hamas’ın saldırılarının bir boşlukta gerçekleşmediğini kabul etmek de önemli. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalıyor. Topraklarının sürekli olarak yerleşim yerleri tarafından yok edildiğini ve şiddete maruz kaldıklarını gördüler; ekonomilerinin bastırıldığına şahit oldular; insanları yerinden edildi ve evleri yıkıldı. Siyasi bir çözüm umutları yok oluyor.”

‘HAMAS’I HAKLI GÖSTEREMEZ’

Öte yandan Filistin halkının yaşadığı sıkıntıların Hamas’ın saldırılarını meşru kılmayacağını da belirten BM Genel Sekreteri, şunları söyledi: “Filistin halkının dertleri Hamas’ın korkunç saldırılarını haklı gösteremez. Ve bu korkunç saldırılar da Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez. Savaşın bile kuralları vardır. ”

Haberin Devamı

Guterres’in Filistin çıkışı İsrail’i çıldırttı... 56 yıldır boğucu işgal altındalar

Gazze’nin kuzeyinden kaçan Filistinliler, BM’nin okullarına sığınarak hayatta kalmaya çalışıyor. İsrail saldırılarında şu ana kadar 38 Birleşmiş Milletler personeli de hayatını kaybetti.

‘DERİNDEN ENDİŞE VERİCİ’

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze üzerine yağdırdığı bombalar ve sivil kayıplara dikkat çeken Guterres, şunları ekledi: “Gazze’nin İsrail güçleri tarafından aralıksız bombardımanı, sivil kayıpların düzeyi ve mahallelerin toptan yok edilmesi artmaya devam etmekte ve bunlar derinden endişe vericidir”

Guterres, herhangi bir silahlı çatışmada sivillerin korunmasının öneminden bahsederken, sivillerin korunmasının onların canlı kalkan olarak kullanılabileceği anlamına da gelmeyeceğini söyledi. BM Genel Sekreteri, şunları ekledi: “Sivilleri korumak, bir milyondan fazla insanın barınak, yiyecek, su, ilaç ve yakıtın bulunmadığı güneye tahliye edilmesini emretmek ve ardından güneyi bombalamayı sürdürmek anlamına gelmiyor. Silahlı çatışmanın hiçbir tarafı uluslararası hukukun üstünde değildir.”

Haberin Devamı

GUTERRES: YANLIŞ YANSITILDIM

Gazze’ye girmeye başlayan insani yardım tırlarına da değinen Guterres, bunların okyanusta bir damla kadar olduğunu söyledi: “Şükürler olsun ki, sonunda Gazze’ye bir miktar insani yardım ulaşıyor. Ama bu, ihtiyaç okyanusunda bir damla gibidir. Ayrıca Gazze’deki BM yakıt stoklarımız da birkaç gün içinde tükenecek. Bu da başka bir felaket. Yakıt olmadan yardım ulaştırılamaz, hastanelere elektrik verilemez, içme suyu arıtılamaz, hatta pompalanamaz.”

Öte yandan Guterres, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Güvenlik Konseyi’nde yaptığım bazı açıklamaların, sanki Hamas’ın terör eylemlerini meşrulaştırıyormuşum gibi yanlış yansıtılması karşısında şoke oldum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

GENEL SEKRETERİ İSTİFAYA ÇAĞIRDI

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, BM Genel Sekreteri Guterres’in açıklamalarının “şok edici” olduğunu söyledi. Erdan “Tüm İsrail’e roketler atılırken BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı şok edici konuşma, Genel Sekreter’in bölgemizdeki gerçeklikten tamamen kopuk olduğunu hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kesin bir şekilde kanıtladı ”dedi. İsrailli Büyükelçi şunları söyledi: “‘Hamas’ın saldırıları boşlukta gerçekleşmemiştir’ şeklindeki açıklaması terör ve cinayete anlayış gösterdiğini ifade ediyordu. Holokost sonrası ortaya çıkan bir örgütün genel sekreterinin bu kadar korkunç görüşlere sahip olması gerçekten üzücü. Bir trajedi!”

Haberin Devamı

Guterres’in Filistin çıkışı İsrail’i çıldırttı... 56 yıldır boğucu işgal altındalar

Gilad Erdan

Büyükelçi Gilad Erdan ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i derhal istifa etmeye çağırdı. İsrail basını ise İsrail yönetiminin Birleşmiş Milletler  temsilcilerine vize vermeyi durduracağını yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!