Gürcistan'da 3 milyon kişi soğukta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Gürcistanda 3 milyon kişi soğukta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 16:07

Rusya'dan gelen doğalgaz boru hattında akışın sabotaj yüzünden kesilmesinin ardından, dün de ülkenin batı kesimlerini vuran şiddetli fırtınanın elektrik direklerini devirmesi ve başkent yakınlarındaki doğalgaz santralinin de arızalanarak kapanmasıyla, ülke aynı anda hem doğalgaz hem de elektrik sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

Gürcistan karakış ortasında ağır bir enerji krizi yaşıyor. Kış ortasında evlerini ısıtmak ve aydınlatmaktan yoksun kalan halkın durumu Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'yi Dünya Ekonomik Forumu toplantısı için İsviçre'nin Davos kasabasına yaptığı ziyareti yarıda keserek ülkeye dönmeye zorladı. Saakaşvili, ülkeye dönüşünün ardından yaptığı açıklamada, İran'ın Azerbaycan üzerinden doğalgaz vermeyi kabul ettiğini bildirerek, halkının kaygılarını yatıştırmaya çalıştı.

KOMŞUDAN GELEN YETMİYOR

Kendi kaynaklarından şu an için 110 megavat elektrik üretebilen Gürcistan'ın Türkiye'den 60, Azerbaycan'dan 50 ve Rusya'dan 65 megavat elektrik ithal etmesine rağmen, normal seviyeyi tutturabilmek için 600 megavat daha elektriğe ihtiyaç duyduğu bildiriliyor.Doğalgaz ve elektrik kıtlığı yüzünden ülke genelinde yaklaşık 3 milyon kişinin karanlıkta kaldığı belirtiliyor.

RUSYA AĞIRDAN MI ALIYOR?

Gürcü makamları, Kuzey Osetya'dan Gürcistan'a akan doğalgaz hattındaki sabotajdan kaynaklanan kesintinin Rus makamlarının onarımı kasten ağırdan almasıyla uzadığından şüphe ediyor. Gürcistan'da 2003 yılında meydana gelen “Gül Devrimi” ile iktidara gelen Saakaşvili'nin ABD yanlısı tutumundan hiç memnun olmadığı bilinen Rus makamları ise bu yöndeki iddiaları kesin bir dille reddediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!