Gürcistan-Güney Osetya'da çatışma: 20 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Gürcistan-Güney Osetyada çatışma: 20 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2008 15:58

Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki sorunlu bölgede çıkan çatışmalarda 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Güney Osetya'nın basın ve enformasyon komitesinden yapılan açıklamada, dün gece bölgede çıkan çatışmalarda Güney Osetya'nın Tshinvali ve Znauri kentlerinde yaşayan 18 kişinin yaralandığı kaydedildi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, çatışmalarda 2 Gürcünün yaralandığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında ayrıca, bugün yerel saatle 12:00 itibariyle bölgedeki Gürcü yerleşim birimi Nuli ve Avnevi kentlerinin yoğun ateş altına alındığı ve ateşin halen devam ettiği kaydedildi. Bu arada Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gori kentindeki hastanede tedavi altına alınan yaralı Gürcüleri ziyaretinde yaptığı açıklamada, Rusya'yı, "bölgede çatışmaları körüklemek ve düşmancılık yapmakla" suçladı.

Güney Osetya'daki ayrılıkçı yönetimde görev alan birçok Rusya vatandaşının bulunduğunu kaydeden Saakaşvili, "Rusya'nın, 30 bin nüfuslu bölgedeki yönetim içinden elini derhal çekmesi gerektiğini" ifade etti.

Saakaşvili, Güney Osetya'daki çatışmaların Rus medyasının uzun süreden beri bölgede hayata geçirdiği propaganda faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu söyledi.
Güney Osetya'daki sorunlu bölgede gerginliğin tırmanmasının Gürcistan'ın olduğu kadar Rusya'nın da çıkarına olmadığını ifade eden Saakaşvili, "Bölgenin bir an önce silahlardan arındırılması gerektiğini" kaydetti.

Saakaşvili, bölgedeki sorunların çözümü için diplomatik çabalarının sonuç vereceğine inandığını belirterek, Rus diplomatların da bu sürece olumlu katkısı olabileceğini ifade etti.

Güney Osetya'daki Gürcü yerleşim birimlerinin yoğun ateş altında olmasına rağmen soğukkanlı davranmaya özen gösterdiklerini belirten Saakaşvili, "Çatışma istemiyoruz ancak hiç kimseye de kışkırtıcı eylemlerini sürdürmesini tavsiye etmiyoruz" dedi.

Gürcistan'ın yeniden entegrasyondan sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili de Osetlerin bölgedeki Gürcü köylerine saldırılarında devlet kurumları, okul, hastane ve benzeri binalardan ateş açtığını belirterek, Güney Osetya lideri Eduard Kokoeti'nin sivil halkın arkasına gizlendiğini ifade etti.

TARAFLAR ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın, Güney Osetya yönetimini Gürcü hükümetiyle doğrudan görüşmelerde bulunmak için ikna etmesi ve bölgedeki çatışmaları sona erdirmesi çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Güney Osetya'daki sorunlu bölgede son dönemde yaşanan olayların tek sorumlusunun Rusya olduğu belirtilerek, "Güney Osetya'nın Rusya'ya açılan kapısı Roki tünelinden bölgeye kaçak silah ve savaşçı militan sokulduğu" iddia edildi.

Roki tünelinin, uluslararası kuruluşlar tarafından denetim altına alınmasının zorunluluk haline geldiği belirtilen açıklamada, bölgedeki çatışmaların sona ermesi ve gerginliğin azaltılması için taraflar arasında doğrudan görüşmelere başlanmasının önemi vurgulandı.

Gürcistan, Güney Osetya ile sorunların çözümü için doğrudan diyalog başlatılmasını istiyor ancak bölgedeki ayrılıkçı yönetim, Rusya ve Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya'nın olmadığı hiçbir görüşmede yer almak istemiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!