Guantanamo’dakileri de obez yapmışlar

Güncelleme Tarihi:

Guantanamo’dakileri de obez yapmışlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2006 00:00

Obeziteyi milli felaket ilan eden ABD’nin, Guantanamo’daki terör zanlılarını aşırı beslediği ve günde 4200 kalori alan tutukluların ortalama 9 kilo aldığı ortaya çıktı. İnsan hakları örgütleri olaya tepki gösterdi.

TERÖRİST oldukları gerekçesiyle hiçbir kanuni dayanağı bulunmadan ABD tarafından Guantanamo’da kurulan hücrelerde yıllardır tutulan terör şüphelileri Amerikan porsiyonları yüzünden kilo aldı. Üsse geldiklerinde normalin altında kilolara sahip olan şüphelilerin hemen hemen hepsi ya kilolu ya da obez olmuş. Günde 4200 kalorilik besin verilen mahkumlar, ortalama 9’ar kilo almış. Guantanamo sözcüsü Robert Durand, bir tutsağın kilosunun ise iki katına çıkarak 186’ya yükseldiğini söyledi. Amerikan hükümetinin hapishanelere ilişkin yemek kılavuzunda günde 2000-3000 kalori önerilirken, üste verilen yemeklerin kalori değerinin günde ortalama 4200 dolayında olduğu belirtildi.

Üste bulunan tutuklulardan sadece iki tanesi kilo almamış. Bu kişilerin bir yıldan fazla bir süredir açlık grevinde olduklarına dikkat çeken Guantanamo sözcüsü, "Sadece bu iki kişi ideal kilolarında. Çünkü onlar burunlarına takılan tüplerle besleniyorlar" diye konuştu.

İnsan hakları örgütleri de, küçük hücrelerde kalan tutsakların hareketsizlik yüzünden kilo aldığına dikkati çekiyor. Amerikan hükümetinin Guantanamo’daki tutuklulara sadece haftada üç kereden az olmak koşuluyla hücrelerinin dışında spor yapma imkanı tanındığına dikkat çeken insan hakları örgütleri, terör zanlılarının kilo almasından ABD’yi sorumlu tutuyor.

Ancak Guantanamo sözcüsü Durand, her öğün birkaç çeşit yemek hazırlandığını, yemeklerin seçime tabi olduğunu, ama tutukluların bütün yemekleri yediklerini kaydetti.

Ramazan mönüsü

El Kaide ve Taliban bağlantılı 460 tutuklunun bulunduğu Guantanamo’da yemeklerin İslami kurallara uygun olarak hazırlandığına dikkat çeken sözcü, taze ekmek, sebze ve yoğurt da verildiğini ifade etti. Ramazan ayında tutukluların hemen hepsi oruç tuttuğu için yetkililer yemek zamanlarını iftar ve sahur saatlerine göre ayarlıyor. Ramazan ayı boyunca tutuklulara tatlı ve bal da veriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!