‘Gözler Türkiye’nin üzerinde’

Güncelleme Tarihi:

‘Gözler Türkiye’nin üzerinde’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

The Economist dergisinin hazırladığı 1998'de Dünya (The World in 1998) dergisi Türkiye'yi, önümüzdeki yıl politikası Batı'yı en çok ilgilendirecek ülke olarak gösterdi. Brian Beedham'ın ‘Bütün gözler Türkiye üzerinde’ başlıklı yorum yazısında, 1998'de yapılması muhtemel seçim sonucunda Türkiye'nin hem bir siyasi olgunluk sınavı vereceği ve işler yolunda giderse yeni NATO anlayışının önemli üyelerinden olacağı savunuldu.

Türkiye'nin yeni NATO için büyük önem taşığı belirtildi. Bunun nedeni olarak da Türkiye'nin petrol zengini, diktatörlükle yönetilen ya da İslami kuralların hakim olduğu güneybatı Asya'daki Irak, Suriye ve İran sınırında ve Hazar Bölgesi yakınlarında olması gösterildi. Türkiye'nin NATO için direk ve indirek olarak ‘askeri kullanırlılık’ alanında öneminden bahsedildi.

1998 yılındaki muhtemel seçim aklı selim sahibi bir hükümet getirirse Türkiye'nin Kürt ve Yunanistan sorununu çözmeye çalışabileceği belirtildi. Yeni hükümetin Güneydoğu'daki Kürt gerillaları şu anda destek aldıkları Kürt halkının desteğinden bölgedeki Kürtlere yerel bir hükümet sağlayarak mahrum bırakabileceği öne sürüldü. Kıbrıs konusunda da Yunan ve Türk tarafıyla bir konfederasyonu kabul etmesi ile Yunanistan'la da ilişkileri iyileştirebileceği belirtildi.

Türkiye'nin 1998 seçimi sonucunda NATO'nun önde gelen üyelerinden biri olabileceği iddia edildi. 1997'ye kadar Türkiye'nin 40 Müslüman ülke arasında çalışan en iyi demokrasi olduğu ve İslam ve demokrasinin birarada yürütebileceğinin düşünüldüğü belirtildi. Yazıda, Türkiye sokaklarında bazı devrimci İslamcılar'ın olduğu ancak onlarla varolan kanunların kullanımayla başa çıkılabileceği öne sürüldü. Refah'ın Türkiye politikasında yer almaya çalıştığı iddia edilen yazıda, generaller partiyi görevden uzaklaştırmak ile seçmenlerin yapacağı şeyi yaptığına işaret edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!