Goril adama dönüş

Güncelleme Tarihi:

Goril adama dönüş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

3000'li yıllarda erkekleri geniş omuzlu, dar kalçalı, bol kaslı; kadınları da sütun gibi bacaklı hayal eden bilimkurgu yazarları yanılmış. Uzmanlara göre bilgisayar karşısında yaşayan erkek nesli ‘göril atalarına dönüş’ yolunda.

Serdar Turgut haklı çıktı

Arkadaşımız, 7 Haziran tarihli yazısında erkeklerin giderek ‘sarkık ve abuk vücutlu’ hale geldiğini herkesten önce görmüş, evrimin bu safhasındaki insanlara da ‘Homo Serdaris’ demişti. Bilim onu haklı çıkardı.

BİLİM kurgu filmlerindeki atletik yapılı, üçgen vücutlu genç adamlar bu gidişle asla gerçek olmayacak. Çünkü bilgisayar karşısında çalışan ‘homo sapiens’ giderek kamburlaşıyor, omuzları yuvarlaklaşıyor, kolları düşüyor ve bel çevresi genişliyor. Yani geleceğin erkekleri, atletik ve çekici bir vücuda sahip güneş tanrısı Apollon'dan çok goril atalarını andıracak.

ÜÇ KİŞİDEN BİRİ AŞIRI ŞİŞMAN

Aşırı ve yağlı beslenmenin yanı sıra bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen vaktin giderek artmasıyla birlikte şişmanlık, gelişmiş ülkelerin en önemli sorunlarından biri haline geldi. ABD'deki yetişkinlerin % 35'i obez ya da aşırı şişman. Oysa 1970'lerde bu oran % 25'ti. Bu süre zarfındaki çocuklarda aşırı şişmanlık oranı da % 5.5'ten % 13.6'ya sıçradı.

OTOMOBİL VE BİLGİSAYAR

Şişmanlığın giderek yaygınlaşmasında tabi hareketsizlik büyük bir rol oynuyor. En kısa mesafelerde bile araç tercih edilirken, televizyon ve bilgisyaar başında geçirilen süre de gittikçe uzuyor. Vücuttaki yağlanma, kalp, şeker, dolaşım bozukluğu gibi hastalıkları körüklerken, cinsel yaşam da olumsuz etkileniyor. Ve belki bu arada insan bedeni, tarihinin en önemli ve en hızlı değişimlerinden birini yaşıyor.

İngiltere'deki Nottingham Trent Üniversitesi geçtiğimiz günlerde 21'inci yüzyıl erkeklerinin vücut yapılarıyla ilgili bir araştırma yaptı. Bu çerçevede binlerce erkek vücudu incelendi, değişim belirlenmeye çalışıldı. Araştırma erkeklerin bedenlerindeki değişimden, hantallaşmadan pek de haberdar olmadıklarını ortaya koydu.

YANLIŞ UMUDA KAPILMAYIN

Bir başka araştırmada bilgisayarda 3 boyutlu 20 adet erkek bedeni oluşturuldu ve 10 gönüllüden kendi bedenlerine en uygun grafiği seçmeleri istendi. Katılımcılardan 4'ü sadece kendi vücudunu uyan şemayı seçti. Diğerleri ise kendilerinden daha zayıf görüntüleri tercih etti. Böylece erkeklerin kendi vücutlarıyla ilgili gerçekleri göremedikleri ortaya çıkmış oldu.

Araştırmayı yürüten Prof. Stephen Gray, ‘Erkek bedeni kötü bir değişim yaşıyor. Kadına göre vücutları daha fazla deforme oluyor, kilo alıyorlar, gittikçe omuzları yuvarlaklaşıyor. Erkekler gerçeği kabullenmek yerine hedeflerini değiştiriyorlar. Mideleri giderek büyürken, pantolon boyları gittikçe kısalıyor. Eğer yeme alışkanlıklarını ve kendilerini algılama alışkanlığını değiştirmezlerse yoksa 2020 yılında sıradan bir erkeğin bel ölçüsü 102 santim olacak’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!