Gökyüzünde eşsiz meteor şöleni

Güncelleme Tarihi:

Gökyüzünde eşsiz meteor şöleni
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 14:12

Dünyada yılın en görkemli meteor yağmuru dün gece gerçekleşti. Halk arasında "yıldız kayması" olarak bilinen ve Türkiye'den de gözlemlenen meteor yağmurlarının 10 gün daha sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

GÖKYÜZÜNDE EŞSİZ ŞÖLEN / FOTO GALERİ

Ağırlıklı olarak Kuzey yarıkürede, kısmen de Güney yarıkürede gözlemlenen meteor yağmuru, Ay'ın az ışık vermesi nedeniyle daha net izlenebiliyor. 

“Yıldız kayması” olarak da bilinen meteor yağmurları dün gece maksimum seviyeye ulaştı. Swift Tuttle Kuyrukluyıldızı'nın kuyruğunun bıraktığı parçacıkların Dünya atmosferine ulaşması nedeniyle saatte 60-100 arası yıldız kayması görülebildi.

Cengiz ÖZBEK
hurriyet.com.tr

Parçacıkların büyük bölümünün bir tahıl tanesi büyüklüğünde olmasına karşın, atmosfere saatte 216 bin kilometre hızla girmeleri nedeniyle yıldız kayması izi oluşuyor.

TÜRKİYE'DEN DE GÖZLEMLENİYOR
Bu görkemli "gökyüzü şöleni" Türkiye'den de gözlemlenebiliyor. Kandilli Rasathanesi yetkilileri, meteor yağmurlarının havanın iyice kararmasının ardından çıplak gözle görülebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Yetkililer, "İstanbul'daki vatandaşlarımız saat 22.00'den sonra yönlerini kuzeydoğuya, gece yarısından sonra ise kuzeybatıya çevirirlerse meteor yağmurunu gözlemleyebilirler" ifadesini kullandı.

Ancak vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken husus meteor yağmurlarını gözlemleyebilmek için şehir ışıklarından uzak bir yer seçmeleri ve havanın bulutsuz olması.

Uzmanlar meteor yağmurunun 10 gün daha devam edeceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!