Goethe okunmasa da olur

Güncelleme Tarihi:

Goethe okunmasa da olur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Dünya Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu'na hitaben yaptığı konuşmada, göçmenlerin şu üç şarta uymaları gerektiğini söyledi.

1- Alman Anayasasına saygı göstereceksiniz.

2- Alman kanunlarına özelikle de ceza kanunlarına uyacaksınız.

3- Almanca öğreneceksiniz.

Almanya'daki ‘öncü kültür’ tartışmasına da değinen Schröder şöyle dedi: ‘Tutuculuğu bırakmamız lazım. Yabancının kültürü bizi ilgilendirmiyor. Yabancı, Goethe veya Schiller kültürünün yerine Hemingway veya Dostoyevski’yi benimseyebilir.'

ALMANYA Başbakanı Gerhard Schröder dün Berlin'de Dünya Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ile sohbet ederken Almanya'da uzun süredir tartışma konusu olan ‘öncü kültür’le ilgili ilginç mesajlar verdi. Aralarında Doğan Medya Grubu sahibi Aydın Doğan ve Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Ömer Ersöz'ün de bulunduğu yönetim kurulu üyeleriyle bir saatten fazla konuşan Schröder soruları da yanıtladı. Schröder konuşmasında şunları söyledi:

Üç kurala uyulacak

Burada bizimle birlikte yaşamak isteyen insanlardan beklediğimiz üç şey vardır. Birincisi, Alman Anayasasına saygılı olacaksınız. Alman Anayasasının temel maddeleri insan onurunun korunması ile ilgili olduğundan aksi davranışlar hem Almanlar hem de yabancılar için Anayasayı ihlal anlamına gelir.

İkincisi, Almanya'nın demokratik kanunlarına ve Ceza Kanununa uyacaksınız. Sokaklarda yabancıları kovalamak da ceza yasası ihlalidir.

Üçüncüsü, Almancayı öğreneceksiniz. Bu zorunlu değil ama bu toplumda daha rahat, daha mutlu yaşamanızı kolaylaştıracak bir şeydir. Uyum içinde de bu gerekli ve normaldir.

Kültür bizi etkilemez

Aynı şekilde kültürü de bizi etkilemez. Yabancı, Goethe veya Schiller kültürünün yerine Hemingway veya Dostoyevski'yi benimseyebilir. Bizim de artık Alman tutuculuğunu tekretmemiz lazım. ‘Öncü Kültür’ muhalefet tarafından ortaya atıldı. Bu içi boş bir kavramdır. İsteyen istediği anlamı veriyor. Aslında Alman kültürü de tam olarak Alman değildir. Alman Kültürünün büyük bölümü Yahudi kökenlidir. Bu bakımdan Alman öncü kültürü diye birşey söz konusu değildir.

Irkçılıkla mücadele edeceğiz

Şunu açıkça ilan ediyorum ki Almanya antisemitizmi ve her türlü ırkçılığı reddeden bir ülkedir. Bazı gençlerimiz bir takım liderlerin peşine takılıp yanlışlar yapıyorlar. Ama herkes emin olsun ki aşırı sağla mücadelemiz devam edecek.

Türkiye'nin üyeliği için süre veremem

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ne zaman üye olabileceği konusunda bir süre veremem. Çünkü bu bizden çok size bağlı. Helsinki'de Türkiye'ye Avrupa'nın kapılarını açtık. Avrupa Birliği'ne üye olmanın şartları belli. Kopenhag kriterleri var, Amsterdam protokolü var. Türkiye'nin bazı iç meseleleri var. Bundan doğan şartları henüz yerine getirmedi. Bu şartlar yerine getirildiği zaman görüşmeler başlar.

Öncü kültür tartışması nedir

BU konu ilk kez Hıristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz tarafından ortaya atıldı. Bir toplantıda konuşan Merz, Almanya'da yaşayan yabancıların topluma entegre olabilmesi için mutlaka Alman ‘öncü kültürü’nü (Leitkultur) benimsemeleri gerektiğini söyledi. Tutucu kesim Merz'in görüşünü desteklerken, koalisyonu oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller öncü kültür tezine şiddetle karşı çıktılar. Almanya'nın en büyük yazarları oldukları halde, çoğu Alman'ın bile okumadığı Goethe ve Schiller'in yabancıları da empoze edilmesi Alman medyasında alay konusu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!