Gizli belgeler ortaya çıkardı: Prens Selman ABD’ye çok kızmış

Güncelleme Tarihi:

Gizli belgeler ortaya çıkardı: Prens Selman ABD’ye çok kızmış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2023 07:00

Geçtiğimiz aylarda ABD ve Suudi Arabistan arasında yaşanan petrol fiyatı anlaşmazlığının, kamuoyuna yansıyandan daha derin olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Amerikan Washington Post (WP) gazetesinin haberine göre, Riyad yönetimi Washington’un karşı çıktığı üretim kısıntısını kameralar önünde diplomatik bir dille savunurken, kapalı kapılar ardında Prens Muhammed bin Selman, “ABD’ye ekonomik bedel ödetme” tehdidinde bulundu.

FİYAT ANLAŞMAZLIĞI

ABD’de enflasyonun zirve yaptığı geçen sonbaharda Başkan Joe Biden, petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC’te sözü geçen Suudi Arabistan’ı, üretimi arttırarak enerji fiyatlarını düşürmeye zorladı. Biden’ın “sonuçları olur” uyarısına rağmen Riyad yönetimi, “yatırımların devamlılığı için bu fiyat yetersiz” diyerek üretim kısıntısı kararı aldı ve fiyatları yukarı çekti.

‘İLİŞKİLERİ KOPARALIM’

İnternet sitesi Discord’a sızan Pentagon belgeleri arasından çıkan ve WP’nin gördüğü dokümana göre, o dönem ABD’nin tavrına öfkelenen Veliaht Prens Muhammed, Washington’la ilişkileri tümden koparmayı bile düşünmüş. Riyad bir süredir, Washington’a rağmen Çin, İran ve Suriye ile ilişkilerini geliştiriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!