Gerilim sonrası ilk temas: Bakan Akar Brüksel’de ‘Niko’ ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Gerilim sonrası ilk temas: Bakan Akar Brüksel’de ‘Niko’ ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2022 07:00

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılmak için geldiği Brüksel’de, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ile görüştü, diyalog mesajı verdi.

Haberin Devamı

Ankara-Atina hattının gergin olduğu bir dönemde Yunan basınına “Niko ile görüşmeye hazırım” diyen Bakan Hulusi Akar, dün mevkidaşı Nikos Panayiotopulos ile Brüksel’de görüştü. NATO aile fotoğrafı çekimi sonrası ayaküstü gerçekleşen görüşme 3-4 dakika kadar sürdü. Bakanlar, mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulması, pozitif gündeme odaklanılması, bunun iyi komşuluk ilişkileri ile ikili ve bölgesel iş birliğine sağlayacağı katkı, tansiyonun düşürülmesi için diyaloğun sürdürülmesinin önemi üzeride durdular.

SİNYALİ VERMİŞTİ

Bakan Akar bu diyalog öncesi Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, “Zaten başlatılmış girişimler var. İstişari görüşmeler, Güven Artırıcı Önlem toplantıları ve NATO çerçevesindeki temaslar... Biz bunların tekrar başlatılmasına, hazırız. Fırsat olursa, Brüksel’de Niko (Yunan Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos) ile görüşmeye hazırım” demişti.

Haberin Devamı

ÇİPRAS’TAN UYARI

Bir diyalog mesajı da Yunanistan eski başbakanı ve muhalefetteki SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras’tan geldi. “Güçlü müttefiklere sahip olmakla” övünen Başbakan Kiriakos Miçotakis’i uyaran Çipras, Türkiye ile iletişim kanallarının açılmasına gayret gösterilmesini istedi. Çipras, “Kendimizi kandırmayalım. Türkiye’ye karşı kimseden güvenlik teminatı almadık” dedi.

KİEV’DE MAHSUR KALAN TÜRK UÇAKLARI

Bakan Hulusi Akar’ın dikkat çeken bir başka teması da İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov’la yaptığı üçlü görüşmeydi. Toplantıda, Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın nakliyesi ve Kiev’deki Borispol Havalimanı’nda mahsur kalan iki Türk A400M nakliye uçağının Türkiye’ye güvenli bir şekilde ulaşımının sağlanması ele alındı. Akar aralarında Alman, İtalyan ve Fransız mevkidaşlarının da olduğu çok sayıda isimle görüştü.

YUNAN BASINININ AFALE ŞIMARIKLIĞI

Brüksel’de Ankara-Atina arasında diyalog zemini bulunurken, Yunan Ta Nea gazetesi tansiyonu arttıracak ifadeleri manşetine taşıdı. Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait altı adet Fransız yapımı Rafale savaş uçağının kapasitesini öven gazete, “Bu altı uçağın varlığı bile Ege’de veya başka yerlerde düşmana büyük psikolojik baskı yapmaya yeter” diye yazdı. Uçakların yeteneklerini öven gazete, “Bunların sayısı 24’e çıkarıldığında ne gibi avantajlar sağlayacağı kolayca anlaşılıyor. Rafale uçaklarına sahip olan taraf avantajlıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’YA YUNANİSTAN TEPKİSİ

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner’in, “Türkiye’nin Yunan hava sahasını ihlal etmesi endişe yaratıyor” şeklindeki sözleri Ankara’nın tepkisini çekti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Alman Sözcü’nün ülkemizin hava sahasını ihlal eden, ana karamız üzerinden uçuşlar gerçekleştiren ve uçaklarımızı taciz eden taraf Yunanistan olmasına rağmen, ülkemize mesnetsiz iddialar yöneltmesi kabul edilemez” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!