Gazze’de yıkım günü... İsrail’in yanıtı sert oldu

Güncelleme Tarihi:

Gazze’de yıkım günü... İsrail’in yanıtı sert oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2023 07:00

Hamas’ın “Aksa Tufanı” operasyonu sonrası Gazze Şeridi’ni hedef alan İsrail, bölgeyi yüzlerce füzeyle vurdu. Üç yüzden fazla Filistinli hayatını kaybederken, İsrail güvenlik kabinesi savaş durumu ilan etti.

Haberin Devamı

Önceki gün Hamas’ın geniş çaplı saldırısıyla başlayan çatışmalar, İsrail güçlerinin karşılık vermesiyle büyüdü. İsrail önceki gece boyunca Gazze’ye hava saldırıları düzenlerken, çatışmalar Batı Şeria’ya da sıçradı. Lübnan Hizbullahı ve İsrail arasında karşılıklı topçu ateşi açıldı. Hamas militanları ve İsrail askerleri arasında ülkenin güneyindeki çeşitli kentlerde çatışmalar yaşandı. İsrail güvenlik kabinesi savaş durumu ilan etti.

SAVAŞ İLANI

Dün toplanan İsrail güvenlik kabinesi, saldırıların ardından “savaştayız” diyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun açıklamasına paralel bir adım atarak savaş ilan etti. Bu kararla İsrail yasaları uyarınca hükümete “yakın bir olasılıkla savaşa yol açabilecek önemli askeri harekât emri verme” yetkisi verilirken, kabine ayrıca parlamentodan, tutukluların mahkeme önüne çıkarılmadan uzun süre gözaltında tutulmasına izin verecek acil durum düzenlemelerinin onaylamasını talep etti.

Gazze’de yıkım günü... İsrail’in yanıtı sert oldu


Haberin Devamı

BİLANÇO ARTIYOR

Cumartesi günü Hamas saldırısının başlamasıyla kutlama görüntülerine sahne olan Gazze, önceki gece boyunca devam eden İsrail hava saldırılarının ardından dün sabah yıkıntı ve acıya uyandı. Hamas’ın ana karargâhı olarak kullanıldığı belirtilen Al Watan kulesi ve Hamas’la bağlantılı çeşitli noktalara hava saldırıları düzenlendi. Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılarda 20’si çocuk 400’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 2 bin 200 kişinin de yaralandığı belirtildi. İsrail medyasına göre Hamas militanları tarafından en az 700 İsrailli öldürüldü. 2 binden fazla kişi yaralandı, 750’den fazla kaçırılan var. Üst düzey Hamas yetkilisi ise dün gece, ellerinde 100’den fazla esir olduğunu duyurdu.

Gazze’de yıkım günü... İsrail’in yanıtı sert oldu

Haberin Devamı

ÇATIŞMALAR SÜRDÜ

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün sabaha karşı yaptığı açıklamada ülkeye giren Hamas militanlarının büyük kısmının etkisiz hale getirildiğini açıklarken, Hamas ise bölgeye “yeni savaşçılar” gönderildiğini duyurdu. Hamas ve İsrail askerleri arasındaki çatışmalar dün ülkenin güneyindeki 7 kentte gün boyunca devam etti. Çatışmalar Batı Şeria’ya da sıçrarken, İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucunda 6 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. Dün sabah saatlerinde Lübnan Hizbullah’ı Hamas’a destek amacıyla Dov Dağı bölgesindeki 3 İsrail mevzisine roket ve toplarla ateş açtı, İsrail topçuları karşılık verdi. İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi’nde 800 noktayı vurdu.

Haberin Devamı

HAMAS: ÖLENLER SİVİL DEĞİL İŞGALCİ

Uluslararası Af Örgütü’nün de aralarında bulunduğu hak grupları, İsrailli sivillerin Hamas tarafından öldürüldüğünü açıklarken Hamas Sözcüsü “öldürülenlerin sivil olmadığını” öne sürdü. Katar merkezli El Cezire televizyonuna açıklamalarda bulunan Hamas Sözcüsü Usame Hamdan, militanların sivillere saldırmadığını, yalnızca “Filistinlilere saldıran yasadışı yerleşimcileri hedef aldığını” söyledi. “Yerleşimcilerin işgalin ve silahlı İsrail gücünün bir parçası olduğunu ilan ettik. Onlar sivil değiller” şeklinde konuşan Hamdan “(Yasadışı) Yerleşimciler ve siviller arasındaki farkı görmek zorundasınız” ifadelerini kullandı. Hamdan, İsrail’in güneyindeki kentlerde bulunanların “yerleşimci mi yoksa sivil mi oldukları” sorusuna ise “Burada da (yasadışı) yerleşim yerleri olduğunu biliyoruz” yanıtını verdi.

Gazze’de yıkım günü... İsrail’in yanıtı sert oldu


Haberin Devamı

KARA HAREKÂTINA HAZIRLIK MI?
İSRAİL ORDUSU: GAZZE’Yİ BOŞALTIN

İsrail lideri Binyamin Netanyahu’nun Gazzelilere bölgeyi terk etme çağrısı yapmasının ardından, İsrail ordusu da benzer bir uyarıda bulundu. Sosyal medya platformu X’ten Arapça konuştuğu bir video paylaşan İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, Gazze Şeridi’nde yaşayanlara bölgeyi tahliye etme çağrısı yaptı.

TANKLAR SEVK EDİLDİ

“Hamas’ın saldırıları İsrail ordusunu Gazze’de harekete geçmeye zorluyor. Bu nedenle can güvenliğiniz için derhal yaşadığınız yerleri terk edin” ifadelerini kullanan Adraee, boşaltılması gereken bölgeleri de sıralayarak buralarda yaşanların sığınaklara gitmesini istedi. Öte yandan, İsrail ordusunun olası bir kara harekâtına hazırlık olarak Gazze Şeridi’ne tank sevkiyatına başladığı belirtildi. Çok sayıda tankın Gazze yönünde ilerlediğini gösteren videolar sosyal medyada paylaşılırken, ordunun sınırdaki İsrail yerleşim yerlerini tahliye etmeye başladığı öne sürüldü. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın ordunun gereksinimlerine göre yedek askerlerin çağrılmasını sağlayacak bir emir taslağını imzaladığı bildirildi. Ayrıca ülke genelinde ordunun sivillere güvenlik talimatları verebileceği ve gerekli durumlarda kamuya açık alanları kapatabileceği “özel güvenlik durumu” ilan edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!