Gazze'de ilk ABD Başkanı

Güncelleme Tarihi:

Gazzede ilk ABD Başkanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir Amerikan Başkanı'nın Filistin topraklarına yapacağı ilk ziyaret öncesi bölge yine kana bulandı. Önceki gün, 8 Aralık, İntifada'nın yani İsrail'e karşı direnişin başlangıcının yıl dönümüydü. Tutukluların salıverilmesini isteyen Filistinliler Batı Şeria'da sokaklara döküldü ve İsrail polisiyle çatışmada beşi ağır 40 genç yaralandı.

İsrail'in tepkisine karşın ilk kez bu hafta sonu ABD Başkanı'nı ağırlamaya hazırlanan Gazze'de ise umut, heyecan ve gurur yüklü bir bekleyiş hüküm sürüyor. Bu arada Başkan'ın şimşekleri çeken Ortadoğu gezisine Suriye de tavır koydu ve Clinton'ın temaslarının İsrail'e yarar sağlayacağını iddia etti.

Gazze'deki Han Yunus mülteci kampında, iki göz odada 10 nüfusun yaşadığı derme çatma gecekondusunun önünde kağıt oynayan 32 yaşındaki Mahir Elvah, kadersizliğine içerliyor ve Amerikan Associated Press muhabirine, ‘Burada Gazze’de ancak Allah bize yardım edebilir. Başka hiçkimseye inanmıyorum' diyor. Gazze'deki 1.1 milyonun en az üçte biri mülteci kamplarında barınıyor. Yıllardır İsrail işgaline karşı direniş yani ‘İntifada’ ile özdeşleşen, Filistin lideri Arafat'ın ‘küçük generalleri’nin diyarı Gazze, Clinton'ın ziyaretiyle aniden dünyanın ilgi odağı olmasına hem seviniyor, hem öfkeleniyor. Bir dünya liderinin kan ve gözyaşıyla yıkanan topraklarına ayak basacak olması, Gazzeliler'e acı gerçeklerini, İsrailliler'le yaşadıkları çelişkileri hatırlatıyor. Yoksulluk ve işsizliğin vurduğu çaresiz 50 yaşındaki Muhammed Wadi, ‘İsrail’deki köpekler bile bizden daha iyi yaşıyor. Bu toz toprak içinde hayatlarımızı mahvetmek ister miyiz? Çöp toplayıcılığı bile yapamıyorum. İş yok, para yok, çile çok...' diye dert yanıyor. Yöresel toprak kaplar yapıp satan Deib Jaha ise duygularını şöyle dile getiriyor: ‘Bu ziyaret yeni bir dönem açıyor. Geleceğimizi bizler belirlemeliyiz. Gerçek umutlar bizim ellerimizde.’

Geçen ay açılan uluslararası havaalanı Gazze'de soluk alması ve dünyaya açılması açısından hayati önem taşıyor. İsrail, Filistin'in bir devlet olarak tanınması mesajı vereceğinden Clinton'ın uçağının bu havaalanına inmesine şiddetle karşı çıkmıştı. Uzlaşmacı bir tercih yapan Clinton ise özel uçağı Air Force One yerine bir helikopterle Gazze'ye geleceğini bildirdi.

Clinton tek eşli toplum kurbanı

SUUDİ Arabistan’lı bir din uzmanı, Abdullah el Kahtani, İsrail ziyareti Arap dünyasında çok tartışılan Bill Clinton’un Monica Lewinsky ile yaşadığı aşk skandalıyla ilgili çok ilginç bir yorum yaptı : ABD Başkanı tek eşli Batı toplumunun kurbanı. Clinton, duygusal ve cinsel ihtiyaçlarını tatmin edebilmek için ancak sadakatsızlık ve fuhuş gibi yollara başvurmak zorunda.

Günah işlemek azil gerektirmez

ABD Başkanı Bill Clinton hakkındaki azil soruşturması Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nda başladı. Beyaz Saray, 184 sayfalık bir rapor yayınlayarak Başkan Clinton'ın azil gerektiren bir suç işlemediğini savundu. Beyaz Saray Avukatı Gregory Craig, Clinton günah işledi ama bu azil gerektirecek bir suç değildir’ diye savunma yaptı.

Beyaz Saray, Bağımsız Savcı Kenneth Starr'ın raporunu çürütmek amacıyla da 184 sayfalık yeni bir rapor açıkladı. Avukatlar yalan beyanda bulunma, adaletin akışını engelleme ve olayı örtbas etme şeklindeki suçlamaları ise kesinlikle reddettiler.

Savunma sırasında Beyaz Saray avukatı Gregory Craig, Başkan'ın işlediği günahların görevden alınmasını gerektiren bir suç olmadığına işaret ederek şöyle dedi :

‘Başkan, herkesin, komisyonun, Kongre’nin ve ülkenin, hareketleriyle neden olduğu acı ve verdiği zararlardan dolayı gerçekten özür dilediğinin bilmesini istemektedir.' Başkan'ın Watergate skandalı yüzünden görevinden istifa etmek zorunda kalan Başkan Richard Nixon gibi hakkındaki soruşturmayı engellemek için CIA ve FBI gibi devlet organlarını kullanmadığına dikkat çekildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Cumhuriyetçiler Clinton'ın azlini istiyor, Demokratlar ise Başkan'a ‘kınama artı para cezası’ verilerek olayın kapatılmasından yana. Bir sürpriz olmazsa, Adalet Komisyonu, Clinton'un ‘azledilmesi talebi’ni içeren kararı oylayacak ve çoğunluktaki Cumhuriyetçilerin oylarıyla kabul ederek Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gönderecek. 434 üyeden oluşan, Temsilciler Meclisi'nde 228 Cumhuriyetçi ve 206 Demokrat üye bulunuyor. Beyaz Saray şimdi ılımlı Cumhuriyetçileri kendi yanına çekmeye çalışıyor. Başkan'ın azil talebi ile Senato'ya sevki için, Genel Kurul'un yarıdan bir fazlası olan 218 oy yeterli olacak. Temsilciler Meclisinde ‘azil talebi’ için yeterli oy çıkmazsa dosya kapanacak. Bunun aksi olur ve Temsilciler Meclisi, azledilmesi talebiyle Senato'ya sevkederse, bu kararın alındığının ertesi günü Washington saatiyle 13.00'de Clinton'un, Senato'da yargılanmasına başlanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!