Gazze’ye Mısır’dan girdi

Güncelleme Tarihi:

Gazze’ye Mısır’dan girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 00:00

Gazze Şeridi’ne insani yardım taşırken 31 Mayıs’ta İsrail donanmasının baskınına uğrayan Mavi Marmara gemisindeki eylemcilerden olan ve baskın sırasında iki İsrail komandosunun silahlarını ellerinden alıp denize atan Amerikalı eski deniz piyadesi Ken O’Keefe, önceki geceyarısı Mısır’daki Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye girmeyi başardı.

Haberin Devamı

O’Keefe, Mavi Marmara’da bulunup baskın sonrasında Gazze’ye girebilen ilk kişi oldu. İlk Körfez Savaşı’na Amerikan deniz piyadesi olarak katılan, son Irak savaşı başlamadan 2003 yılında Bağdat’a Türkiye’den geçen iki katlı Londra otobüsleriyle canlı kalkan olarak giden 40 yaşındaki O’Keefe, Mavi Marmara baskınında tutuklanıp İsrail tarafından sınırdışı edilmiş, İstanbul Atatürk Havalimanı’na kanlar içinde giysisiyle inmişti.
Umuda giden yol
Mavi Marmara seferi hedefine ulaşamayınca Gazze’ye gitmeyi kafasına koyan Ken O’Keefe, Londra’dan 8 bin kilometrelik yeni bir Gazze yolculuğuna çıktı. Mısır, “Umuda Giden Yol” isimli yardım konvoyunun Libya’dan El Ariş Limanı’na gemiyle gelmesini isteyince konvoy bölündü. Kargo gemileri çok sayıda yolcu alamadığından birçok yardım gönüllüsü Libya’dan Mısır’a uçmak zorunda kaldı. Bu arada 10 yardım gönüllüsü Yunanlılara ait “Strofades IV” gemisinde çıkan anlaşmazlık üzerine Yunanistan’a götürüldü. Bu geminin Yunanlı sahibi ve kaptanı insan kaçırma suçlamasıyla tutuklandı. Konvoyun parçalanmasında “karanlık güçlerin rol oynadığını” öne süren Ken O’Keefe, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Ben de Yunanistan’a kaçırılanlar arasındaydım. Libya’ya dönünce uçakla Mısır’a gittim. Mavi Marmara’da bulunduğum için bu kez Gazze’ye ulaşmam çok uzun sürdü” dedi.  35 sürücü ve 30 konvoy aracını, 500 bin sterlinlik yardım malzemesiyle birlikte El Ariş Limanı’na getiren gemi, son dört gündür Mısır tarafından engellendikten sonra yükünü dün boşalttı. Refah Kapısı’ndan önceki geceyarısı Gazze’ye ulaşan Ken O’Keefe, konvoy üye sayısının önce 101 kişi olduğunu, Mısır’ın çıkardığı zorluklarla önceki gün 34 sürücüye düştüğünü söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!