‘Gazze Temas Grubu’ etkisi: Destek turu meyvelerini veriyor

Güncelleme Tarihi:

‘Gazze Temas Grubu’ etkisi: Destek turu meyvelerini veriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2023 07:00

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da aralarında yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi ülkelerinden dışişleri bakanları, dünya başkentlerini ziyaret ederek Filistin’e destek arıyor.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklar, 8 dışişleri bakanı ve temsilcilerden oluşan ‘Gazze Temas Grubu’nun, 4 haftadır süren temaslarının Filistin’e yönelik duyarlılığı artırdığına işaret etti.

TUTUM DEĞİŞTİRDİLER

Temas Grubu’nun, bazı ülkelerin “İsrail’in sorgusuz biçimde desteklenmesi” yönündeki tutumunun değişmesinde etkili olduğunu belirten kaynaklar, özellikle İskandinav ve Benelüks ülkelerinin Gazze’de yaşananlar konusunda bakış açılarının değiştiğine işaret etti. Söz konusu ülkeler arasında yer alan Danimarka, Finlandiya ve İsveç, BM Genel Kurulu’nda ekim ayında yapılan oylamada Filistin’i desteklememişlerdi. BM’de 12 Aralık Salı günü yapılan oylamada ise ateşkes lehine oy kullandılar. Kaynaklar Temas Grubu’nun Norveç’in başkenti Oslo’da Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın dışişleri bakanlarıyla görüşmesinin, Gazze konusundaki hassasiyetlerin artması bakımından yararlı olduğuna dikkat çekti. Gazze’de ateşkes çağrısı yapamayan Avrupa Birliği (AB) içinde Filistin’i destekleyen ülkelerin sayısını artırmak bakımından da İskandinav ve Benelüks ülkeleri önem taşıyor. 

BAKMADAN GEÇME!