Gay İskender davası

Güncelleme Tarihi:

Gay İskender davası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2004 01:26

ABD’nin Makedonya’yı resmen tanımasının şokunu henüz üzerinden atan Yunanistan’a bir kötü haber de Hollywood’dan geldi. Amerikalı ünlü yönetmen Oliver Stone’un, efsanevi asker, yenilmez komutan Makedonya Kralı Büyük İskender’i filminde biseksüel olarak göstermesi Yunanlıları çılgına çevirdi. Yunanlılar, Stone’u dava etmeye hazırlanıyor.

HEYECANLA beklenen ve 26 Kasım’da Türkiye’de de gösterime girecek, başrolünü Colin Farrell’in canlandırdığı ‘Büyük İskender’(Alexander the Great) filmi biseksül sahneler nedeniyle Atina’daki avukatları ayaklandırdı. 25 Yunan avukatın sözcüsü Yannis Varnakos, yapımcı şirket Warner Bros ve yönetmen Oliver Stone’u İskender’in cinsel yaşamına ilişkin yanlışlık için birer uyarı yazısı gönderdiklerini söyledi.

ABD’de 24 Kasım’da gösterime girecek filmde Büyük İskender’in, hem erkeklerle hem de kadınlarla beraber olan bir biseksüel olarak gösterilmesi Yunanlıların tepkisini çekti. Yunan avukat, ‘Filmi henüz görmedim. Ancak elde ettiğimiz bilgiler uygunsuz referansların bulunduğunu gösteriyor. Makedonya Kralı’nın eşcinsel olduğuna dair tarihi bir kanıt yok arşivlerde. Eşcinsellere ya da eşcinselliğe karşı değiliz. Ancak, filmde İskender’i eşcinsel yanı da bulunan bir kişi olarak gösteren filmin yapımcı şirketinin ve yönetmeninin, izleyicilere filmin ‘kurgu’ olduğunu, İskender’in gerçek yaşamından kesitler olmadığını açıklamalarını istiyoruz’ görüşünü savundu.

Varnakos, şöyle dedi: ‘Yönetmenin tarihsel gerçekleri saptırdığını bilmek izleyicilerin hakkı. Bizim ‘JF Kennedy’yi, Los Angeles Lakers’in en çok sayı yapan oyuncusu olarak anlatmamız ne kadar yanlışsa, Büyük İskender’in eşcinsel olarak tanıtılması o kadar yanlış. Bu yanlışlığın düzeltilmesi için de tüm hukuksal yollara başvuracağız.’

DUDAK DUDAĞA ÖPÜŞME

M.Ö. 4’üncü yüzyılda Akdeniz’den Afganistan’a uzanan bir imparatorluk yaratan ve 32 yaşında esrarengiz bir şekilde ölen Büyük İskender, Stone’un filminde biri Makedon askeri, diğeri ise hadım edilmiş bir Persli olmak üzere iki erkekle dudak dudağa öpüşüyor. Karısını canlandıran Rosario Dawson’la ateşli sevişme sahnelerine karşın İskender’in çocukluk ve cephe arkadaşı, Jared Leto’nun canlandırdığı Hephaistion’la sıcak muhabbeti ilgi çekiyor. Stone ise Playboy dergisine, ‘Büyük İskender’in biseksüelliğini ekrana taşıyoruz. Bazılarını kızdırabilir, o günlerde cinsellik farklı bir şeydi’ demişti. ABD’de 5 Kasım’da vizyona girmesi gereken filmin Büyük İskender’in erkeklerle aşk sahneleri nedeniyle ertelendiği iddia edilmişti.

COLIN FARRELL

Kesinlikle biseksüel

Model Kim Bordenave’den bir yaşında bir oğlu olan yakışıklı, İrlandalı aktör Colin Farrell’in son iki filminde canlandırdığı karakterlerin biseksüel olması ilginç. Michael Cunningham’ın romanından beyaz perdeye aktarılan ‘A Home at the End of the World’da eşcinsel bir adamı canlandıran Farrell, ‘Büyük İskender’in çekiminden önce çok heyecanlı olduğunu belirterek şöyle demişti:

‘En zorlandığım roldü Büyük İskender. Stone’un senaryosu olağanüstü. Herşey var metinde. Aşk, kıskançlık, acı, umut, çaresizlik, gurur, dostluk, ihanet. Şaşırtıcı bir öykü, öylesine derin ki. Büyük İskender kesinlikle biseksüel. Milattan Önce 330’larda böyle bir mesele gündemde bile değildi. İnsanlar kadınlar ve erkeklerle sevişiyordu. Daha sonra bir tercih yapma gereği gelişti. Tuhaf...’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!