Gagavuzya’dan Ankara’ya çağrı... Moldova’ya baskı yapın

Güncelleme Tarihi:

Gagavuzya’dan Ankara’ya çağrı... Moldova’ya baskı yapın
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2024 07:00

Moldova’ya bağlı Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Evghenia Gutul, Rus haber ajansı Sputnik’e verdiği röportajda Moldova hükümetinin bölgenin özel statüsünü ihlal etmesine Türkiye’nin izin vermemesini beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

“Gagavuz özerkliğini sabote etme girişimlerine son vermesi için Ankara’dan Kişinev yönetimine baskı yapmasını rica ediyoruz” ifadesini kullanan Gutul, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’nun Avrupa entegrasyon politikasının ulusal çıkarlar dikkate alınmadan yürütüldüğünü ve Gagavuzya halkının tutumuna aykırı olduğunu öne sürdü.

TRANSDİNYESTER’İN ARDINDAN

Moldova’nın Avrupa Birliği’ne katılımı konusunda referandum yapmayı planlayan Moldovalı yöneticilerin, Gagavuzya halkının ‘Avrasya’ yönelimini hesaba katmak zorunda kalacağını belirten Gutul, Rusya ile bağlarını geliştirmek ve ortak projeler yürütmek istediklerini kaydetti. Geçen hafta, Ukrayna’ya komşu Moldova’nın Rusya yanlısı ayrılıkçı Transdinyester bölgesindeki parlamento da, Moldova’nın artan baskısını sebep göstererek koruma için Rusya’ya başvurma kararı almıştı. Söz konusu adım, Moskova’nın Batı ile mücadelesinde elini güçlendirecek yeni bir kriz hazırlığında olduğu şeklinde değerlendirilmişti. Transdinyester’in ardından bir hafta arayla Moldova’daki diğer bir bölgenin de Kremlin yanlısı bir tavır sergilemesi dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!