Gabon’daki darbe Afrika liderlerini korkuttu

Güncelleme Tarihi:

Gabon’daki darbe Afrika liderlerini korkuttu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 07:00

Afrika’da son 3 yılda askeri darbe yaşanan ülkelere önceki gün Orta Afrika ülkesi Gabon’un da eklenmesi, kıtadaki diğer ülkelerin liderlerinin önlem almasına sebep oldu.

Haberin Devamı

Bölgedeki diğer ülkelere kıyasla politik karışıklıkların olmadığı eski Fransız sömürgesi Gabon’un cunta rejimine geçmesi üzerine önlem almak isteyen Kamerun ve Ruanda, güvenlik güçlerinde düzenlemeye gitti. Gabon’un sınır komşusu Kamerun’da 41 yıldır görev yapan 90 yaşındaki Cumhurbaşkanı Paul Biya, Savunma Bakanlığı ve ordu kadrolarına yeni atamalar yaptı. Ruanda’da da Devlet Başkanı Paul Kagame orduyu gençleştirmek adına yüzlerce askerini emekliye ayırdı. Ülke genelindeki ordu birliklerine liderlik etmek üzere yeni generaller de atandı. 

Gabon’daki darbe Afrika liderlerini korkuttu

CUNTA LİDERİ YENİ CUMHURBAŞKANI

Bu arada Gabon’da yönetime el koyan askeri grubun lideri Cumhurbaşkanlığı Muhafızı General Brice, geçiş dönemi cumhurbaşkanı ilan edildi. “Gabon’da barış ve istikrarı garanti ediyoruz” açıklamasında bulunan grup, ülkenin sınırlarının bir süre daha kapalı kalacağı ve gece boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanacağı bildirdi. Asker, darbenin ardından yayınladığı video mesajla dünyadan yardım isteyen devrik cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun telefonuna da el koydu. Gabon; Çad, Mali, Burkina Faso, Gine ve Nijer’in ardından kıtada 2020’den bu yana darbe yaşanan 6’ncı eski Fransız sömürgesi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!