G20’de gündem ekonomi ve Ukrayna krizi

Güncelleme Tarihi:

G20’de gündem ekonomi ve Ukrayna krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2022 07:00

İki gün sürecek kritik G20 Zirvesi dün Endonezya’da başladı. Normalde ana gündemin küresel ekonomi olduğu zirvede Ukrayna’da yaşanan savaş, en fazla ele alınan konular arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Endonezya’nın turistik Bali Adası dünyanın en önemli zirvelerinden birine ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek G20 Zirvesi dün başladı. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği zirvede ana gündemler küresel ekonomi ve Ukrayna’da devam eden savaş oldu. Zirvenin ana amacı ise ekonomilerin COVID-19 pandemisi sonrası toparlanmaya yönelik adımlarını ele almaktı. Toplantılarda dün iklim değişikliğinden sürdürülebilir enerjiye, uluslararası borç affından çokuluslu şirketlerin vergilendirilmesine daha geniş kapsamda konular konuşuldu. Ancak zirvenin ekonomi dışında önemli bir diplomasi boyutu da söz konusu. Zira G20 zirveleri, dünya liderlerinin de birbirleriyle görüşmelerine sahne oluyor. Bu yıl Rusya’yı Devlet Başkanı Vladimir Putin yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil etti.

Haberin Devamı

G20’de gündem ekonomi ve Ukrayna krizi

MOSKOVA’YA BASKI

Putin’in olmadığı zirvede dikkat çeken liderlerden biri koronavirüs sonrası ilk deniz aşırı seyahatine çıkan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ikili görüşmede Çinli mevkidaşından Rusya’ya baskı konusunda destek istedi. Emmanuel Macron, “(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin’in gerilimi önlemesi ve müzakere masasına oturması” için gösterilen çabalara Şi’den katkı sunmasını istedi.

İngiltere’nin yeni Başbakanı Rishi Sunak da “Putin ve temsilcileri, Ukrayna’daki yasa dışı savaşlarını sona erdirene kadar masada asla meşru bir sandalyeye sahip olmayacak. İç muhalefeti bastıran ve yalnızca şiddet yoluyla geçerlilik cilası uyduran Putin rejimi, G20’de eylemlerine karşı küresel muhalefetin korosunu duyacak” dedi.

TARİHİ GÖRÜŞME

Bu yılki zirvede en önemli ikili temaslardan biri dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderleri olan ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping arasında önceki gün gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme oldu. Beyaz Saray, bu görüşmede iki liderin ‘samimi’ bir görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi. Açıklamada, ABD Başkanı’nın Çin ile ülkesi arasındaki rekabetin bir çatışmaya evrilmemesi gerektiğini bir kez daha vurguladığının altı çizilerek, Biden’ın iki ülkenin rekabeti sorumluluk sahibi bir şekilde yönetmesi ve iletişim kanallarını açık tutması gerektiğini söylediği aktarıldı. Beyaz Saray açıklamasına göre Biden, Çin’in Tayvan’a karşı artan saldırganlığına karşı çıktığını ve bunun bölgede ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın altını oyduğunu, küresel refahı tehlikeye attığını dile getirdi.

Haberin Devamı

G20’de gündem ekonomi ve Ukrayna krizi

BLINKEN PEKİN’E GİDECEK

Açıklamada ayrıca Biden’ın, Ukrayna savaşında Rusya’nın nükleer tehdidine işaret ettiği aktarılarak, iki liderin, nükleer bir savaşın hiçbir zaman kazanılamayacağını, Ukrayna’da nükleer silah kullanılması ya da tehdit olarak ele alınmasına karşı çıktıkları bildirildi. Öte yandan açıklamada, “İki lider, görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Çin’i ziyaret etmesi konusunda mutabık kaldı” denildi.

G20’de gündem ekonomi ve Ukrayna krizi

FAİZ VE ENFLASYON UYARISI

Çin lideri Şi Cinping ise G20’de yaptığı konuşmada ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonla mücadele için agresif adımlar attığı bir dönemde faiz artışlarının yol açacağı sonuçları kontrol altına almalarını isteyerek “Küresel enflasyonu kontrol altına almalı, ekonomi ve finans alanındaki sistematik riskleri çözüme kavuşturmalıyız” dedi. Şi, “Gıda ve enerji sorunlarının siyasallaştırılmasına, araçsallaştırılmasına ve silah haline getirilmesine kesinlikle karşı çıkmalıyız” derken, Batı’nın yaptırım politikalarına karşı çıkan açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

G20’de gündem ekonomi ve Ukrayna krizi

BİLGİ NOTU: G20 üyelerini Avrupa Birliği ve 19 devlet oluşturuyor. Bu ülkeler, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD. Gruptaki ülkeler küresel ekonomik üretiminin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil etmenin yanı sıra dünya nüfusunun da üçte ikisini kapsıyor. 1999’da dönemin ekonomik krizlerine yanıt olarak kurulan inisiyatif, 2008’den beri yılda bir kez liderler seviyesinde toplanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!