Fransız şovu

Güncelleme Tarihi:

Fransız şovu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2005 01:45

29 Mayıs tarihinde yapılan referandumda çıkan ‘hayır’ oyuyla büyük hezimete uğrayan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, halkoyu bozgununu örtbas etmek için İngiltere ve Türkiye’yi hedef almaya başladı. İngiltere ile bütçe tartışmasına giren Fransa, 16-17 Haziran zirvesinin nihai bildirisinden Türkiye’nin 3 Ekim’de başlaması planlanan müzakere süreci ve genişlemeyle ilgili ifadeleri çıkarttı.

Fransa, AB’nin 2007-2013 bütçesinin ele alınacağı zirvede, İngiltere’nin 1984’den beri AB bütçesinden aldığı yılda 5 milyar Euro tutarındaki ‘geri ödeme’nin kaldırılmasını istiyor. İngiltere ise bunun 25 ile 30 milyar dolara malolacağını öne sürerek bu talebi reddetti. Tüm AB nüfusunun yüzde 5’ine ‘iş alanı’ oluşturan tarım konusuna, AB bütçesinin yüzde 40’ının ayrılmış olması ve Fransa’nın her yıl ‘Tarım Teşviki’ olarak 11 milyar Euro yardım almasını konu eden Londra, ‘Asıl bu soruna çözüm bulalım’ dedi.

TÜRKİYE’YE MUHALEFET

Fransa, 29 Mayıs’taki referandum sonucunun faturasını ayrıca Türkiye’ye de çıkardı. Önce zirve taslağının Türkiye ile ilgili bölümünün ‘olumsuz hale’ gelmesini sağlayan Fransa, ayrıca bu ay sonunda müzakerelerle ilgili yayınlanacak olan ‘Müzakere Çerçeve Belgesi’nin de olumsuz hale gelmesi için yoğun çaba harcamaya başladı.

Önce zirve ile ilgili hazırlanan nihai bildiri taslağında ‘3 Ekim’de müzakerelerin başlaması’na yapılan atıfın çıkarılmasını sağladı. 3 Ekim tarihinin çıkarılmasıyla müzakerelerin başlaması konusunda bir ‘muğlaklığın’ elde edilmesi sağlandı. Bunun yine İngiltere ile tartışma konusu olması sonrasında ‘genişleme’ ile ilgili paragrafların tamamen çıkarılmasına karar verildi. Fransa Dışişleri Bakanı Phillipe Douste-Blazy, ‘Bir yandan taahhüt sorunu, diğer yanda halkın hayır oyu var’ diyerek, Türkiye’ye karşı muhalefetini sürdüreceği mesajını verdi.

Verheugen: Türkiye’den vazgeçilemez

ALMAN Süddeutsche Zeitung’a konuşan Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, Türkiye’nin AB’nin partneri ve Ortadoğu’da güvenliğin garantisi olduğunu söyledi; ‘Her kim bugün Türkiye’nin adaylığını sorgularsa, o Türkiye’deki reformlara zarar verir. Bu kısa vadeli politika AB’ye büyük zarar verir’ dedi.

Bütçe krizinde kim ne diyor

Fransa: Birlik fonlarına çok katkı yapıp, az teşvik aldığı için İngiltere’ye 1984 yılından beri bir imtiyaz uygulanıyor ve bütçeden ödenek iadesi yapılıyordu. Fransa, yılda 5 milyar Euro’luk ödeme dursun istiyor.

İngiltere: 2007-2013 döneminde yılda 5 milyar dolarlık geri ödemeden vazgeçmelerinin kendilerine 25-30 milyon dolara mal olacağını savunuyor. AB ülkelerinde halkın yüzde 5’i tarımda çalışırken bütçenin yüzde 42’sinin tarıma gitmesini adil bulmuyor. Tarım fonları yeniden düzenlenirse geri ödemeden vazgeçebileceği sinyalini veriyor.

Almanya: Dün akşam Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ile görüşen İngiltere Başbakanı Tony Blair, önceki gün de Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile buluştu. Schröder, Fransa gibi 2002 yılında karara bağlanan tarım sübvansiyonlarının değiştirilmemesinden yana. Tarım fonlarından en çok para olan ülkelerden biri olan Fransa, sübvansiyonun azaltılmasına şiddetle karşı çıktığından Paris-Londra ekseninde bir çözüm şimdilik mümkün gözükmüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!